Το κλίμα στους μεγάλους κατασκευαστές της Ιαπωνίας επιδεινώθηκε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Ο βασικός δείκτης για το κλίμα των μεγάλων κατασκευαστών έφτασε στο 9, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο που ήταν στο 14.
«Οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια σειρά από αντικρουόμενες συνθήκες που κυμαίνονται από το αυξανόμενο κόστος των εισροών έως τις ασταθείς συνθήκες προσφοράς», εξήγησε ο Στέφαν Άνγκρικ, ανώτερος οικονομολόγος στο Moody's Analytics.
«Πολλά από αυτά, φυσικά, έχουν να κάνουν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα lockdown του Covid-19 στην Κίνα», συμπλήρωσε στο CNBC.
Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας κινήθηκαν χαμηλότερα παρά τα θετικά στοιχεία στο μέτωπο της μεταποίησης. Ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών Caixin/Markit για τον Ιούνιο κυκλοφόρησε την Παρασκευή και ανήλθε στο 51,7, πάνω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση κι ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 48,1. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 50,1.
Ο επίσημος PMI για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 50,2, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη έπειτα από τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.
Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές την Παρασκευή λόγω αργίας, καθώς η πόλη τιμά την 25η επέτειο από την παράδοση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα την Παρασκευή.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε στο Χονγκ Κονγκ την Πέμπτη και προήδρευσε στην ορκωμοσία του νέου διευθύνοντος συμβούλου του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, την Παρασκευή. Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Σι εκτός της ηπειρωτικής Κίνας από τότε που «χτύπησε» ο Covid. Ο Λι θα αντικαταστήσει την απερχόμενη ηγέτιδα Κάρι Λαμ.
Στη Wall Street, οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους με πτώση. Ο S&P 500, ο οποίος είχε το χειρότερο πρώτο εξάμηνο σε περισσότερα από 50 χρόνια, υποχώρησε σχεδόν 0,9% στις 3.785,38 μονάδες.
Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται και οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα, οι ταμειακές ροές για τις εταιρείες θα χτυπηθούν και οι μετοχές πιθανότατα θα πέσουν περαιτέρω, σύμφωνα με τη Ρεμπέκα Πάτερσον, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Bridgewater Associates.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,73%, κλείνοντας στις 25.935,62 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 0,32% στις 3.387,64 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,51% στις 12.830,11 μονάδες.
Ο Taiwan Weighted σημείωσε ισχυρή πτώση 3,26% και έκλεισε στις 14.343,08 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,17% στις 2.305,42 μονάδες.
Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.539,90 μονάδες, υποχωρώντας 0,43%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr