Το ανοδικό ράλι της Δευτέρας (25/4) λόγω της πώλησης του Twitter στον Έλον Μασκ αποδείχθηκε «πυροτέχνημα», καθώς η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε στις απώλειες και μάλιστα με πιο έντονο ρυθμό, σε σημείο που έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε κατά 2,38% και έκλεισε στις 33.240,18 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 2,84% στις 4.174,07 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 3,95% στις 12.490,74 μονάδες. Στην περίπτωση του Nasdaq, πρόκειται για τη χειρότερη ημερήσια επίδοση τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μέσα στον Απρίλιο έχει υποχωρήσει ήδη κατά σχεδόν 11%.
Η μετέπειτα πορεία των δεικτών θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των Microsoft και Alphabet (μητρική της Google), οι οποίες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2022 μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν 19,8% τον Φεβρουάριο του 2022 στις ΗΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Κατά 0,8% ή 2,3 δισ. δολάρια ενισχύθηκαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 275 δισ. δολάρια. Το ποσό του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε στα 272,7 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο στην 35ετή ιστορία του δείκτη.
«Άλμα» για το πετρέλαιο
Επέστρεψαν πάνω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση της Κίνας να δρομολογήσει μέτρα για την στήριξη της οικονομίας της και να αποφύγει προς το παρόν ένα πλήρες lockdown στο Πεκίνο.
H κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας Roseneft επιχείρησε να πουλήσει 37 εκατομμύρια βαρέλια ουραλικού αργού, αλλά κανείς αγοραστής από την Ευρώπη δεν συμμετείχε στη διαδικασία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, κάποια ασιατικά διυλιστήρια συμμετείχαν στην διαδικασία, αλλά η Roseneft δεν τους αποδέχθηκε, καθώς παρά τα προβλήματα με τις κυρώσεις και την αντίδραση των Ευρωπαίων, εξακολουθεί να ζητά 100% προπληρωμή για τις ποσότητες που παραδίδει.
Με αυτά τα δεδομένα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 3,16 δολάρια ή 3,2% και έκλεισε στα 101,70 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 2,67 δολάρια ή 2,6% στα 104,99 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η διακοπή στην παροχή από τη Ρωσία στην Πολωνία είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει άρδην το σκηνικό με τις τιμές. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο έπεφτε κοντά στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη συνέχεια έκανε «άλμα» στα 107 και κατέληξε στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άνοδο 5,5%.
Κέρδη για τον χρυσό
Ανοδικά έκλεισε σήμερα η τιμή του χρυσού, μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά δύο μηνών.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 8,10 δολάρια ή 0,4% και έκλεισε στα 1.904,10 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Αντίθετα, το συμβόλαιο Ιουλίου για το ασήμι έχασε 14 cents ή 0,6% στα 23,572 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός Μαΐου υποχώρησε κατά 0,2% στα 4,441 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr