Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε υψηλό τριετίας, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά τη μερική χαλάρωση των περιορισμών στη Σαγκάη.
To γιεν επωμίστηκε το κύριο βάρος των απωλειών έναντι του δολαρίου, το οποίο ανήλθε στα 125,77 γιεν κατά τη διάρκεια της νύχτας, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2015.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει δεσμευτεί να διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή πολιτική, ακόμη και όταν πολλές άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τη Fed, έχουν προχωρήσει σε αυστηρότερους νομισματικούς όρους.
Οι αγορές της Κίνας κέρδισαν έδαφος καθώς ορισμένοι από τους περιορισμούς του COVID-19 άρχισαν να χαλαρώνουν στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, αν και δεκάδες άλλες πόλεις παραμένουν σε μερικό ή πλήρες lockdown.
«Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες στην Κίνα θα είναι δύσκολες, τα κρούσματα COVID εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά οι επενδυτές δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στον COVID», δήλωσε ο Σουρές Τάντια, στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse. «Το σημαντικό για την Κίνα είναι η πολιτική χαλάρωση και οι τεχνολογικοί κανονισμοί που αρχίζουν να υποχωρούν. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν ανακάμψει σήμερα και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη χαλάρωση πολιτικής, οπότε υπάρχει μια κατάσταση όπου η Κίνα θα χαλαρώσει όταν ο υπόλοιπος κόσμος τηρεί πιο αυστηρά μέτρα», συμπλήρωσε.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου στις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) την Τρίτη θα σημειώσει άνοδο 8,4% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι της NatWest Markets προβλέπουν άνοδο 1,1% σε μηνιαία βάση, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2008.
«Είμαστε αρκετά επιθετικοί όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο το ποσό της σύσφιξης αλλά ο ρυθμός που θα επηρεάσει τους επενδυτές. Το ερώτημα θα είναι πώς αντιδρούν οι αγορές στην ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων που θα μπορούσαμε να δούμε», δήλωσε στο Reuters η Ελίζαμπεθ Τίαν, διευθύντρια παραγώγων μετοχών της Citigroup στο Σίδνεϊ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,81%, κλείνοντας στις 26.334,98 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,58% στις 21.334 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε 1,46% στις 3.213,33 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,92% στις 11.740,49 μονάδες.
Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,34% και έκλεισε στις 16.990,91 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,98% στις 2.666,76 μονάδες.
Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.454 μονάδες, χάνοντας 0,42%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr