Η κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, με τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών να αλληλοκατηγορούνται για ανταλλαγή πυρών και βομβαρδισμούς.
Αναφορικά με τους δείκτες, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραψαν αμφότεροι απώλειες 0,68% και έκλεισαν στις 34.079,18 μονάδες ο πρώτος και στις 4.350,47 μονάδες ο δεύτερος. Παράλληλα, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,23% και διαμορφώθηκε στις 13.548,07 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,9%, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,6% και ο Nasdaq έχασε 1,8%.
Στα μάκρο της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 6,7% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,5 εκατ. μονάδων τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Ένωση Μεσιτών. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση κατά 1,3%.
Εβδομαδιαίες απώλειες για το πετρέλαιο
Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν σε εβδομαδιαία βάση οι τιμές του πετρελαίου, με το ανοδικό τους ράλι να διακόπτεται από την ενδεχόμενη αύξηση των εξαγωγών από το Ιράν κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω μερικής άρσης των αμερικανικών κυρώσεων.
Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «ουσιώδη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη με στόχο να περισωθεί η διεθνής συνθήκη για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.
Στο πεδίο των συναλλαγών, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 69 σεντς, ή σχεδόν 0,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 91,07 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην εβδομάδα, το WTI έχασε 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου σημείωσε άνοδο 57 σεντς ή 0,6% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 93,54 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, στην εβδομάδα υποχώρησε κατά περίπου 1%.
Κάτω από τα 1.900 δολάρια ο χρυσός
Με ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη έκλεισε ο χρυσός, ο οποίος ωστόσο κατέγραψε απώλειες σε επίπεδο ημέρας, χάνοντας μάλιστα το ορόσημο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά που είχε κατακτήσει την Πέμπτη (17/2). Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ήταν το καλύτερο 5νθήμερο των τελευταίων 9 μηνών.
Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 2,20 δολάρια ή 0,1% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.899,80 δολάρια ανά ουγγιά. Στην εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε κέρδη της τάξης του 3,1%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάιο του 2021.
Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 0,5% στα 23,992 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας περίπου 2,7% υψηλότερα στην εβδομάδα. Ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου έκλεισε στα 4,52 δολάρια ανά λίβρα, με πτώση μικρότερη από 0,1%, ενώ στην εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 0,3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr