Ώθηση έδωσαν τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ορισμένων εισηγμένων, αν και μεγάλη αγωνία των traders παραμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη (10/2).
Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,06% και έκλεισε στις 35.462,78 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,82% στις 4.520,80 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 1,28% στις 14.194,50 μονάδες.
Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν νέα υψηλά πανδημίας, με το 10ετές να αγγίζει το 1,96%, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2019.
Στα μάκρο της ημέρας, με ρυθμούς ρεκόρ αύξησαν το χρέος τους οι Αμερικανοί το 2021. Το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια πέρυσι, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών είναι τώρα 1,4 τρισ. δολάρια υψηλότερο από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στα τέλη του 2019.
Κατά 27% εκτοξεύθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το 2021, στα επίπεδα - ρεκόρ των 859 δισ. δολαρίων. Το έλλειμμα διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο κατά 1,8% στα 80,7 δισ. δολ., σημειώνοντάς τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση όλων των εποχών.
Αναφορικά με τα εταιρικά αποτελέσματα, η Harley Davidson ανακοίνωσε κέρδη - έκπληξη για το δ’ τρίμηνο, με τη μετοχή της να καταγράφει άλμα πάνω από 15%. Αντίθετα, μικτές εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα της Pfizer, καθώς μπορεί τα προσαρμοσμένα κέρδη να εκτοξεύτηκαν, ωστόσο τα έσοδα διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της Pfizer να υποχωρήσει κατά 3,6%.
«Βουτιά» για το πετρέλαιο
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς μία πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράν στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2022, με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι ΗΠΑ έχουν αποκαταστήσει ορισμένες εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, ενώ το Ιράν απαιτεί την πλήρη άρση των κυρώσεων και την εγγύηση των ΗΠΑ για μην προβούν σε περαιτέρω τιμωρητικές ενέργειες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία, η Τεχεράνη θα είναι σε θέση να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε σήμερα κατά 2,2% και έκλεισε στα 89,36 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent Απριλίου υποχώρησε κατά 2,1% στα 90,78 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.
Τρίτη διαδοχική άνοδος για τον χρυσό
Αντίθετα, ανοδικά για τρίτη συνεχή ημέρα κινήθηκε ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πως μετά και τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, η Fed θα κινηθεί πιο δυναμικά για την σύσφιξη της νομισματικής της πολιτική, προκειμένου να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός.
Το πολύτιμο μέταλλο κινείται πλέον κοντά σε υψηλά τριών εβδομάδων, εκμεταλλευόμενο τις απώλειες του δολαρίου αλλά και την πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Έτσι, τα futures του χρυσού παράδοσης Απριλίου κέρδισαν 0,3% στα 1.827,90 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, το ασήμι Μαρτίου κέρδισε 0,3% στα 23,14 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός Μαρτίου έχασε 0,6% στα 4,434 δολάρια η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr