Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,66% και έκλεισε στις 34.726,20 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,43% στις 4.431,80 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 3,13% στις 13.770,60 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές, η Apple σημείωσε άνοδο άνω του 5% αφού η εταιρεία ανέφερε καλύτερα του αναμενομένου έσοδα. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 123,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 11% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη της Apple στο τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 20%, στα 34,6 δισ. δολάρια, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 31,1 δισ. δολάρια.
Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 4,8% τους τελευταίους 12 μήνες και 0,5% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του Dow Jones. Αυτός είναι ο ισχυρότερος ρυθμός από το 1983.
Την ίδια στιγμή, το κόστος απασχόλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στο τέλος του 2021. Ειδικότερα, ο δείκτης για το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 1% το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Σε νέα υψηλά 7ετίας το πετρέλαιο
Με κέρδη αποχαιρέτησαν οι τιμές του πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, με τον «μαύρο χρυσό» να καταγράφει την έκτη διαδοχική ανοδική του εβδομάδα και με το μπρεντ να κλείνει σε νέο υψηλό 7ετίας.
Τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, με τις χώρες της Δύσης και τη Μόσχα να υψώνουν τους τόνους για την Ουκρανία.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση του OPEC+ την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο οργανισμός θα επιμείνει σε μια προγραμματισμένη αύξηση του στόχου της παραγωγής πετρελαίου για τον Μάρτιο.
Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 21 σεντς ή 0,2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 86,82 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στην εβδομάδα, το WTI κέρδισε περίπου 2%.
Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαρτίου σκαρφάλωσε 69 σεντς ή 0,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 90,03 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα, το Brent σημείωσε άνοδο 2,4%.
Εβδομαδιαία «βουτιά» για τον χρυσό
Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής και την εβδομάδα η τιμή του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από το αμερικανικό δολάριο, το οποίο χθες έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2020.
Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά 0,5% ή 8,40 δολάρια, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.786,60 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Στην εβδομάδα ο χρυσός διολίσθησε κατά 2,5% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Νοέμβριο του 2021.
Παράλληλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου έχασε σχεδόν 1,7% ή 37 σεντς στα 22,301 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα έκανε «βουτιά» 8,3%, στο χειρότερο 5νθήμερο από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου διολίσθησε κατά 2,6% στα 4,31 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση της τάξης του 4,7%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr