Μάλιστα οι τεχνολογικές μετοχές κατόρθωσαν να κατακτήσουν ένα ακόμη ορόσημο με το «καλημέρα» του 2022, καθώς η Apple έγινε την περασμένη Δευτέρα (3/1) η πρώτη εταιρεία που η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, ακριβώς αυτό το ορόσημο δείχνει την υψηλή εξάρτηση των αποδόσεων της Wall Street από μια «χούφτα» μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Για το 2021 συνολικά, οι πέντε κορυφαίοι συνεισφέροντες -Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet και Tesla- αντιπροσώπευαν το 8,8% της συνολικής απόδοσης του S&P 500. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη πως μερικά χρόνια πριν, το 1985, το μερίδιο τους δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως σημειώνει η UBS σε σχετική έκθεση, η επίδοση αυτή είναι λογική καθώς οι μεγαλύτερες μετοχές του S&P 500 (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Tesla) αντιπροσωπεύουν πλέον το 23% του δείκτη -μια πολύ υψηλή αναλογία σε σχέση με το παρελθόν.
Κι ενώ αυτή η αναλογία σημαίνει ότι αυτές οι μετοχές θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική απόδοση του S&P 500, η UBS εκτιμά πως υπάρχουν κι αλλού ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις στον τεχνολογικό κλάδο και μάλιστα κάνει ειδικά λόγο για τις εταιρείες της ομάδας των λεγόμενων ήτοι ABCs (Artificial intelligence, Big data, Cybersecurity).
- Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη έχει θετικό αντίκτυπο σε μια σειρά από επιχειρήσεις
Η εταιρεία ερευνών Gartner αναφέρει πως οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης θα κάνουν focus σε τρεις προσπάθειες: α) στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, β) στη μείωση του κόστους των προϊόντων και των υπηρεσιών μέσω της αποτελεσματικότητας και γ) στην αύξηση των εσόδων από νέες ευκαιρίες.
Η UBS αναμένει ότι ο ευρύτερος χώρος της τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχύεται κατά 20% ετησίως για να φτάσει τα 90 δισ. δολάρια έως το 2025, υποδηλώνοντας επέκταση κατά 2,5 φορές τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι ακόμη ταχύτερη εάν οι βελτιώσεις της τεχνητής νοημοσύνης -όσον αφορά την υπολογιστική ισχύ, τη μηχανική μάθηση και τις δυνατότητες «βαθιάς» μάθησης- είναι πιο γρήγορες από τις αναμενόμενες.
- Ευκαιρίες για παρόχους λύσεων στα big data
Το σύμπαν των δεδομένων αναμένεται να επεκταθεί κατά περισσότερο από 10 φορές έως το 2030, φτάνοντας τα 660 zettabyte, που ισοδυναμούν με 610 iPhone χωρητικότητας 128 GB ανά άτομο στον πλανήτη.
Οι προοπτικές επέκτασης καθορίζονται κυρίως από την αυξανόμενη υιοθέτηση του internet και τη χρήση δεδομένων σε μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την επέκταση θα παίξει και ο πολλαπλασιασμός των συσκευών, που είναι συνδεδεμένες με το Internet of Things (IoT), συμπεριλαμβανομένων των ψυγείων, των αυτοκινήτων και των ανεμογεννητριών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS αναμένει ότι ο κλάδος των big data θα αναπτύσσεται κατά 8% ετησίως έως το 2025.
- Θα απαιτηθούν μεγαλύτερες δαπάνες για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος
Σύμφωνα με την έκθεση Norton Cyber Safety Insights για το 2021, σχεδόν 330 εκατ. άνθρωποι σε 10 χώρες έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων εντός των τελευταίων 12 μηνών, ξοδεύοντας 2,7 δισ. ώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθέσεων.
Όπως επισημαίνει η UBS, ο κλάδος που είναι αφοσιωμένος στην αποτροπή τέτοιων επιθέσεων θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 10% έως το 2025, χάρη στις σταθερά υψηλότερες δαπάνες των επιχειρήσεων για να «θωρακιστούν», αλλά και στην ευρύτερη υιοθέτηση της ασφάλειας cloud.
Συμπερασματικά, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος αναφέρει ότι ο ευρύτερος κλάδος των ABCs παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, με μέσο όρο αύξησης εσόδων στο 10% ετησίως μέχρι το 2025 και μέσο όρο ανάπτυξης στα κέρδη ανά μετοχή στο 16% ετησίως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr