Πρωταγωνίστριες στη σημερινή ανοδική προσπάθεια ήταν οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου, καθώς οι φόβοι, για το ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα οδηγήσει σε νέα lockdown, άρχισαν να υποχωρούν.
Σημειώνεται ότι ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την υγειονομική κρίση, είπε ότι οι πρώτες «ενδείξεις» που έρχονται από τη Νότια Αφρική όσον αφορά τη σοβαρότητα της κατάστασης όσων νόσησαν αφού μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού είναι «λιγάκι ενθαρρυντικές», προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν πρόκειται παρά για προκαταρκτικά δεδομένα.
Στο πεδίο των συναλλαγών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,87% και έκλεισε στις 35.227,03 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,15% στις 4.590,81 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 15.225,20 μονάδες.
Πλέον, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή (10/12).
«Άλμα» για το πετρέλαιο
Ισχυρή άνοδο της τάξεως του 5% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον «μαύρο χρυσό» να επανακάμπτει μετά από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.
Η άνοδος του πετρελαίου οφείλεται στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης για πελάτες της στην Ασία και τις ΗΠΑ κατά 80 cents από τον προηγούμενο μήνα.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κέρδισε 3,23 δολ. ή 4,9% και σκαρφάλωσε στα 69,49 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent, στο μεταξύ, πρόσθεσε 3,20 δολ. ή 4,6% στα 73,08 δολ. το βαρέλι.
Μικρές απώλειες για τον χρυσό
Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να χάνει μέρος των ισχυρών κερδών που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή (3/12). Οι σημερινές απώλειες οφείλονται στα κέρδη της Wall Street, στην ενίσχυση των αποδόσεων των ομολόγων και στην άνοδο του δολαρίου, δεδομένα τα οποία άμβλυναν την αξία του χρυσού.
Ειδικότερα, το πιο ενεργό συμβόλαιο του Φεβρουαρίου έχασε 4,40 δολ. ή σχεδόν 0,3% και έκλεισε στα 1.779,50 δολ. ανά ουγγιά.
Απώλειες και για το ασήμι, με το συμβόλαιο του Μαρτίου να υποχωρεί 22 cents ή 1% στα 22,263 δολ. ανά ουγγιά. Αντίθετα, ο χαλκός του Μαρτίου κέρδισε σχεδόν 1,7% στα 4,338 δολ. η λίβρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr