Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 34.036,05 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,08% στις 4.169,30 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,31% στις 14.038,76 μονάδες. Είναι το δεύτερο ρεκόρ που σημειώνει μέσα στην εβδομάδα ο S&P 500.
Τα νέα ρεκόρ ήρθαν ως επακόλουθο του ράλι των τεχνολογικών μετοχών, που τροφοδοτήθηκε από την πλευρά του από την πτώση των αποδόσεων ομολόγων και από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, «άλμα» πραγματοποίησαν οι λιανικές πωλήσεις Μάρτιο καθώς οι Αμερικανοί έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές των 1.400 δολαρίων που έλαβαν από την κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 9,8% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 2,7% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 6,1%.
Στο μεταξύ, κατά 193.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου, φτάνοντας στις 576.000 από 769.000 προηγουμένως, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 700.000 νέους ανέργους.
Με κέρδη για τέταρτη διαδοχική ημέρα έκλεισε το πετρέλαιο
Σε υψηλά επίπεδα για τέταρτη ημέρα στη σειρά «έκλεισαν» οι τιμές του πετρελαίου, έχοντας δεχθεί ώθηση από το ξεκίνημα της συνεδρίασης την Πέμπτη, από τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) αλλά και του ΟΠΕΚ.
Η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου πρόκειται να εξισορροπηθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μετά από τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 το 2020, ανέφερε η μηνιαία έκθεση του IEA. Στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια παραγωγή μπορεί να χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να καλυφθεί η ζήτηση.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και αναμένει ότι θα αυξηθεί κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου μήνα ενώ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021.
Η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων παρουσίασε επίσης τις προβλέψεις της για την αιχμή της παγκόσμιας ζήτησης για το πετρέλαιο κίνησης σε ετήσια βάση έως το 2026, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αυξανόμενη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και την στρατηγική για την απανθρακοποίηση.
Κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου πρόσθεσε 19 σεντς ή 0,3% κλείνοντας στα 63,34 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά από άνοδο 4,9% την Τετάρτη και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market. Το πετρελαίου τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 23 σεντς ή 0,4% και έκλεισε στα 66,81 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.
Σε υψηλό 7 εβδομάδων ο χρυσός
Ισχυρή άνοδο κατέγραψε ο χρυσός αποδεικνύοντας πως συνεχίζει να μη χάνει την αξία σε μια περίοδο που οι επενδυτές στηρίζουν τα χαρτοφυλάκια του σε μετοχές και ομόλογα.
Παράλληλα, η γεωπολιτική ένταση που δημιουργείται ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ρωσία με φόντο και την κατάσταση στην Ουκρανία, ώθησε τους επενδυτές να ενισχύσουν τη θέση τους στα συμβόλαια του χρυσού.
Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου πρόσθεσε 30,50 δολάρια ή 1,8%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.766,80 δολάρια ανά ουγγιά, η υψηλότερη από τις 25 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε δολάρια και ποσοστά από τις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 1,70% για να κλείσει στα 25,96 δολάρια η ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου του χαλκού πρόσθεσε 2,2%, στα 4,22 δολάρια η λίβρα, η υψηλότερη τιμή από τις 2 Μαρτίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr