Μετά την ισχυρή άνοδο της χθεσινής (1/3) συνεδρίασης, οι τεχνολογικές μετοχές διολίσθησαν, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Αντίθετα, οι μετοχές του κλάδου υλικών και κατανάλωσης κινήθηκαν ανοδικά.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,46% και διαμορφώθηκε στις 31.391,52 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,78% στις 3.871,50 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,69% στις 13.358,79 μονάδες.
Όσον αφορά τις προαναφερθείσες τεχνολογικές μετοχές, η Apple ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -2,05% ενώ η Tesla κινήθηκε ακόμη χαμηλότερα στο -4,45%.
Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,41% σημειώνοντας πτώση μίας μονάδας βάσης. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς είχε «εκτοξευτεί» έως το 1,60%.
Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου λόγω του OPEC
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν για την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν από τις αναφορές για αύξηση της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (OPEC).
Τα μέλη του OPEC θα εξετάσουν την Πέμπτη το εάν θα προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής του «μαύρου χρυσού» κατά εκατομμύρια βαρέλια τη ημέρα, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, να αναφέρει πως τα μέλη του OPEC πρέπει να έχουν «συγκρατημένα αισιόδοξες» διαθέσεις για την παραγωγή πετρελαίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P Global Platts Analytics, οι δεσμεύσεις για την συνολική παραγωγή του OPEC+ θα αυξηθούν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, με τον ντε φάκτο ηγέτη του Οργανισμού, τη Σαουδική Αραβία, να τερματίζει τη μονομερή μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τις επίσημες ποσοστώσεις των υπόλοιπων μελών να αυξάνονται κατά σχεδόν 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 89 cents ή 1,5% και έκλεισε στα 59,75 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Φεβρουαρίου.
Το Brent Μαΐου στο μεταξύ, υποχώρησε κατά 99 cents ή σχεδόν 1,6% στα 62,70 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου.
Ανοδική αντίδραση για τον χρυσό
Στροφή στα κέρδη μετά από πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις έκανε την Τρίτη ο χρυσός, ο οποίος τη Δευτέρα έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2020.
Τα σημερινά κέρδη έρχονται εν μέσω πιέσεων στις μετοχές και καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αφήνουν τις ανησυχίες για την άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Όπως δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής της Oanda στο MarketWatch, η πτώση στην παγκόσμια αγορά ομολόγων μπορεί να έχει εκτονωθεί, αλλά οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για το ύψος των ομολόγων.
«Εάν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δείξει πως συμφωνεί με τις άλλες κεντρικές τράπεζες, τότε ο χρυσός μπορεί να επανέλθει ανοδικά» είπε ο Μόγια.
Η τιμή του χρυσού, για τα συμβόλαια παράδοσης του Απριλίου, ενισχύθηκε 0,73% στις 1.735 δολάρια ανά ουγγιά.
Κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να προσθέτει 20 cents ή σχεδόν 0,8% στα 26,879 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός του ίδιου μήνα σημείωσε άλμα σχεδόν 2,7% και έκλεισε στα 4,222 δολ. η λίβρα.
H πλατίνα Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,9% στα 1.214,40 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου σημείωσε άνοδο 0,8% και σκαρφάλωσε στα 2.368,60 δολ. ανά ουγγιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr