Η Credit Suisse ωστόσο σημειώνει πως πριν οκτώ μέρες μείωσε τις θέσεις τις σε μετοχές και αύξησε τις θέσεις της σε ομόλογα, μία στρατηγική που αντικατοπρτίζει την πεποίθησή της πως ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι οι χειρότεροι μήνες του έτους για τις μετοχές. Παρ 'όλα αυτά δεν προχωρεί σε αλλαγή των στόχων της για τα επίπεδα των αμερικάνικων και των ευρωπαϊκών δεικτών για τα τέλη του 2007.
Συγκεριμένα για τις αμερικάνικες μετοχές και τον δείτκη S&P 500 διατηρεί τις 1575 μονάδες και για τον δείκη EuroStoxx τις 460 μονάδες, δηλαδή προβλέπει αποδόσεις - από τα σημερινά επίπεδα- της τάξης του 6,5% και του 23% αντίστοιχα.
Οσον αφορά τη εταιρική εικόνα των αγορών, ο δείκτης κάλυψης τόκων (Interest cover) είναι υψηλός, γεγονός που μαρτυρά την υψηλή ικανότητα των εισηγμένων να εξοφλούν τους τόκους των ξένων κεφαλαίων από τα κέρδη τους, δηλαδή αποδεικνύει μία πολύ καλή δανειακή κατάσταση.
Επιπλέον, οι ελεύθερες ταμειακές ροές εμφανίζονται εξαιρετικές και η μόχλευση των ισολογισμών τους είναι πολύ χαμηλή.
Οσον αφορά την αγορά κατοικίας, η ελβετική τράπεζα τονίζει ότι δεν θεωρεί ότι το θέμα γύρω από τα CDOs (ομόλογα ασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια ή collateralized debt obligations) θα δημιουργήσει μία γενικότερη κρίση στην πιστωτική αγορά.
Οσον αφορά τις μετοχές, η ελβετική τράπεζα τονίζει την ισχυρή πεποίθηση της ότι δεν ζούμε την αρχή μιας bear market. Οι μετοχές συνεχίζουν να μην είναι ακριβές σε σχέση με τα ομόλογα, η ροή κεφαλαίων προς τις αγορές συνεχίζει να είναι ελκυστική και οι πληθωριστικές ανησυχίες είναι υπερβολικές.
Συγκεκριμένα, οι εισροές από τα private equity αυξήθηκαν κατά 67% στο πρώτο εξάμηνο του έτους αγγίζοντας τα 260 δισ. δολάρια, οπότε σύμφωνα με τους υπολογισμούς των στατηγικών αναλυτών της τράπεζας, υπάρχουν ακόμη 200 δισ δολάρια κεφαλαίων των private equity που δεν έχουν ακόμη επενδυθεί.
Επίσης, όσον αφορά τον πληθωρισμό μισθών ( wage inflation ), στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη μειώνεται και ο πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα στην Κίνα, βρίσκεται μόλις στο 1%.
Καθώς ο πληθωρισμός είναι και ο υπαίτιος της έναρξης της bear market των μετοχών, η απουσία του ενισχύει ακόμη περισσότερο την θέση της Credti Suiise ότι η bull φάση των αγορών δεν είναι με κανέναν τρόπο παρελθόν.
Τα δύο μοναδικά αρνητικά που αγγίζουν τις μετοχές είναι η αύξηση των πιστωτικών spreads και η μείωση του breadth τους. Τον Απρίλιο του 1998 βέβαια, όταν το breadth μειώθηκε, οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν και κορυφώθηκαν πέριπου δύο χρόνια μετά. Πάντως, η αύξηση των spreads τείνει ιστορικά να οδηγεί σε διορθώσεις των αγορών, δυόμιση μήνες μετά περίπου όμως αξίζει να σημειωθεί ότι το 1999 τα spreads ήταν πολύ υψηλότερα από ότι στις αρχές του 1998, και παρόλα αυτά οι μετοχές πραγματοποίησαν δυναμικότατο ράλι.
Τι να αγοράσετε τι να πουλήσετε
Η ελβετική τράπεζα συμβουλεύει τους επενδυτές να δώσουν προσοχή σε μετοχές εταιρειών με χαμηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, υψηλή μόχλευση όπως οι Εμπορική Τράπεζα, Grupo Ferrovia, Linde, Tui, Dior, Pogo Producing, Station Casino και Cablevision ) καθώς και τις ακριβές ευρωπαϊκες κυκλικές μετοχές όπως η EADS, η Sulzer και η Sika. Σημειώνεται πως ιστορικά ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι οι χειρότεροι μήνες για τις μετοχές κυκλικού χαρακτήρα. Οι κίνδυνοι του υψηλότερου ευρώ και της υψηλής τιμής του πετρελαίου είναι μεγάλοι.
Για long τοποθετήσεις, η ελβετική τράπεζα επιλέγει τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαίοποίησης που έχουν πολύ χαμηλή μόχλευση και υψηλές ταμειακές ροές ( όπως CAT, AMAT, Ericsson και Schneider) καθώς και τις φθήνες αμυντικές μετοχές με θετικό momentum κερδοφορίας όπως οι αμερικάνικες φαρμακευτικές εταιρείες, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών διεθνώς και ο κλάδος των ποτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr