Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί προ πενταετίας, κατά τη διάρκεια της «φούσκας» των μετοχών, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Η κεφαλαιοποίηση όλων των μετοχών που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και στη Σενζέν άγγιξαν τα 10,08 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, από 10,05 τρις. δολάρια που ήταν η «κορυφή» τον Ιούνιο του 2015, λίγο πριν την τεράστια «βουτιά» που προκλήθηκε από την επιχείρηση καταστολής του μοχλευμένου trading.
Από την αρχή του έτους, ο CSI 300 έχει κάνει ράλι περίπου 17%, έναντι 9% του S&P 500.
Τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζεν έχουν απορροφήσει δισεκατομμύρια δολάρια από παγκόσμια funds, εν μέρει λόγω της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας από την πανδημία, που ξεπερνά αυτήν των ΗΠΑ.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως παρά το φετινό ράλι, οι κινεζικές μετοχές παραμένουν λιγότερο ευμετάβλητες απ’ ότι κατά τη διάρκεια της «φούσκας» του 2015. Επίσης, οι αποτιμήσεις για το κινεζικό χρηματιστήριο φαίνονται πιο λογικές, με τον CSI να διαπραγματεύεται λιγότερο από 19 φορές τα κέρδη των περασμένων 12 μηνών, έναντι των περισσοτέρων από 40 φορές το 2015.
Στη μείωση της μεταβλητότητας συνέβαλε η μεγαλύτερη παρουσία θεσμικών και ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της China Renaissance, οι θεσμικοί επενδυτές κατείχαν στο τέλος Ιουνίου πάνω από το 70% του free float όλων των κινεζικών μετοχών και οι ξένοι επενδυτές κατείχαν περίπου το 5%, ενώ οι μικροεπενδυτές κατείχαν λιγότερο από το 25% σε σύγκριση με το περίπου 50% προ πενταετίας.
Σημειώνεται πως το κινέζικο χρηματιστήριο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, αν και παραμένει πολύ μικρότερο από το αμερικανικό, η αξία του οποίου πλησιάζει τα 39 τρισ. δολάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr