Στην κοινή εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία θα επανακάμψει συντομότερα από ό,τι αναμενόταν αναφέρθηκαν κατά την κατάθεση τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.
Ο Μνούτσιν διαβεβαίωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα θα «βελτιωθούν σημαντικά» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, προσθέτοντας ότι εργάζεται με το Κογκρέσο για την έγκριση ενός ακόμα πακέτου τόνωσης ως το τέλος Ιουλίου. Ο Πάουελ από την πλευρά του τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα σημαντική φάση και το έκανε αυτό πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν.
Επιπλέον, SOS εξέπεμψε την Τρίτη ο κορυφαίος επιδημιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης, Άντονι Φάουτσι, ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, σχετικά με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ. «Πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση» τόνισε ο Φάουτσι, προσθέτοντας ότι δε θα τον εξέπληττε αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνονταν στα 100.000 την ημέρα, αν οι ΗΠΑ αποτύχουν να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου.
Όσον αφορά τις συναλλαγές του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου του πλανήτη, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,84% και έκλεισε τον Ιούνιο στις 25.811,65 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,52% στις 3.099,60 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,87% στις 10.058,76 μονάδες. Μικτή ήταν η σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια.
Πρωτοφανής άνοδος 92% στο β’ τρίμηνο
Πτωτικά κινήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου οι τιμές του πετρελαίου, μετά την αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού.
Ειδικότερα, στις συναλλαγές της Τρίτης, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε 0,3% στα 41,70 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο Αυγούστου, το οποίο λήγει την Τρίτη, υποχώρησε 51 σεντς ή 1,2%, στα 41,20 δολάρια. Επιπλέον, το αργό τύπου West Texas Intermediate, υποχώρησε 1,08% ή 43 σεντς, κλείνοντας στα 39,27 δολάρια το βαρέλι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταβολές του «μαύρου χρυσού» σε επίπεδο τριμήνου και εξαμήνου. Στο τρίμηνο οι τιμές σημείωσαν απίστευτο ράλι σχεδόν 92%, ανακάμπτοντας από την πρωτοφανή κατρακύλα του Απριλίου. Σε επίπεδο εξαμήνου, το πετρέλαιο υποχωρεί σχεδόν 36%, καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μία άνευ προηγουμένου υποχώρηση της ζήτησης φέτος.
Σε υψηλό 8 ετών ο χρυσός – Πρώτη φορά φέτος πάνω από τα 1.800 δολάρια
Για πρώτη φορά σε βάθος οκταετίας, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του χρυσού «σκαρφάλωσαν» πάνω από τα 1.800 δολάρια η ουγκιά, καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και οι φόβοι για νέο κύμα της πανδημίας ενισχύουν το πολύτιμο μέταλλο.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου πρόσθεσε 19,30 δολ. ή 1,1% και έκλεισε την Τρίτη στα 1.800,50 δολ. ανά ουγγιά. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από το Σεπτέμβριο του 2011.
Παράλληλα, ο χρυσός έκλεισε το β’ τρίμηνο με συνολικά κέρδη 12,8%, ενώ στο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη άνω του 18% στο ευνοϊκό περιβάλλον, που έχουν διαμορφώσει τα πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης.
Αξιοσημείωτα κέρδη για την στερλίνα
Ισχυρή άνοδο καταγράφει η βρετανική λίρα στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο. Ειδικότερα, το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 2,2% λόγω της πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση, που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο και έκανε λόγο για συρρίκνωση κατά 2%.
Αναλυτικότερα, στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία βρετανικής λίρας – δολαρίου ανέρχεται στο 1,2395, με την στερλίνα να ενισχύεται κατά 0,81% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Παράλληλα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,78% έναντι του βρετανικού νομίσματος και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 0,9065. Τέλος, το ευρώ χάνει κατά 0,03% έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να διαπραγματεύεται στο 1,1237.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr