Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,67% και έκλεισε στις 23.018,88 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 3,04% στις 2.737,20 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 3,48% στις 8.263,23 μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έκλεισαν με διευρυμένες απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις αρχικές προσπάθειες κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους. Παράλληλα, ισχυρές απώλειες κατέγραψαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κάτω από το μηδέν και μετά την είδηση ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του.
Όσον αφορά τις εξελίξεις, που αφορούν την οικονομική -και χρηματιστηριακή- πορεία των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε το απόγευμα της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον. Στη συνομιλία τους οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού. Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών «το συντομότερο δυνατόν».
Επιπλέον, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε την Τρίτη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την αποδέσμευση άλλων 300 δισ. δολαρίων προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.
Ολική κατάρρευση στις τιμές πετρελαίου
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών έκλεισε την Τρίτη το ενεργό συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI (παραδόσεως Ιουνίου). Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του αργού υποχώρησε κατά 8,86 δολάρια ή κατά 43,6% στα 11,57 δολάρια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Ακόμη, το μπρεντ παραδόσεως Ιουνίου έχασε 6,24 δολάρια ή 24,4% στα 19,33 δολάρια το βαρέλη στο ICE του Λονδίνου. Η τιμή γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση της από τον Ιανουάριο του 1991.
Αντίθετα, το συμβόλαιο του Μαΐου που έληξε στο τέλος των σημερινών συναλλαγών, έκλεισε στα 10,01 δολ. το βαρέλι, κάνοντας άλμα 47,64 δολαρίων ή 126,6% την Τρίτη -η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος που έχει καταγραφεί.
Πάνω από τα 1.700 δολάρια παραμένει ο χρυσός
Απώλειες καταγράφει ο χρυσός στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, ωστόσο η τιμή του παραμένει πάνω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά.
Πιο συγκεκριμένα, ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,58% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 1.701,30 δολάρια ανά ουγγιά. Στα άλλα δύο βασικά μέταλλα, ο άργυρος χάνει κατά 4,09% στα 14,975 δολάρια ο μετρικός τόνος και ο χαλκός κινείται χαμηλότερα κατά 2,72% στα 2,257 δολάρια ο μετρικός τόνος.
Η κατάρρευση του πετρελαίου ενισχύει το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου
Κέρδη έναντι των βασικών ανταγωνιστών του, δηλαδή του ευρώ και της στερλίνας, καταγράφει το αμερικανικό δολάριο στην αγορά συναλλάγματος.
Ειδικότερα, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαπραγματεύεται στο € 1,0858 ανά δολάριο, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,04% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, η βρετανική λίρα χάνει κατά 1,07% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στο £ 1,2302 ανά δολάριο. Τέλος, το ευρώ ενισχύεται κατά 1,11% έναντι της βρετανικής λίρας, με την σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στο € 0,8829 ανά στερλίνα.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr