Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,7%, πτώση 1,76% στο Λόνδινο, που υποχωρεί στις 7.020 μονάδες,αλλά και ισπανική... υποχώρηση κατά 1,37% για τον IBEX.
Στο -1,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού, ενώ ανάλογες απώλειες παρατηρούνται σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο.
Όσο για την Αθήνα στη μία το μεσημέρι είχε απώλειες 0,78%.
Τα futures στη Wall Street αποκαλύπτουν ότι νέα πτώση περιμένει και τους αμερικανικούς δείκτες αργότερα. Oι αναλυτές σχολιάζουν ότι το δεύτερο κύμα διόρθωσης, για το οποίο προειδοποιούσαν από το Φεβρουάριο, είναι τώρα.
«Ειναι μόνο η αρχή» προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο Bloomberg o Banny Lam, επικεφαλής ερευνών της CEB International Investment Corp.
Η πτώση των τιμών των μετοχών σχεδόν παγκοσμίως σχετίζεται σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές με τα εξής γεγονότα:
Ευρώπη
Όσον αφορά στην Ευρώπη σχετίζεται, εκτός των μειωμένων κερδών των μεγάλων βιομηχανιών, κυρίως με τις εξελίξεις στη διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά και με την πολιτική αστάθεια που προβλέπεται γενικότερα για ορισμένες Ευρωπαικές χώρες εξαιτίας των σφικτών προγραμμάτων λιτόττητας. Οι Ευρωεκλογές του 2019 θα γίνουν σε ένα κλίμα αβεβαιότητας καθώς ακόμη και η Γερμανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μεγάλων πολιτικών ανατροπών. Το Brexit και η Ιταλία επιδεινώνουν ραγδαία το κλίμα για την Ευρωπαική Ένωση της οποίας η συνοχή δοκιμάζεται σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1,66%, Γαλλικός δείκτης CAC40 -2.11%, ο Γερμανικός DAX - 2.21%, ο Βρετανικός FTSE 100 κατά -1,27%.
ΗΠΑ
Όσον αφορά στην πτώση των μετοχών στις ΗΠΑ, οι αιτίες σχετίζονται περισσότερο με τις πολιτικές Τράμπ και συγκεκριμένα με τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ο οποίος ευθέως άρχισε να επηρεάζει τα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιριών. Η επιβολή δασμών από τους Κινέζους στα αμερικανικά προιόντα θίγει ευθέως την κερδοφορία τους, πράγμα που αποτυπώνεται στις τελευταίες οικονομικές τους καταστάσεις.
Πέραν αυτού, αρνητικά λειτουργούν για τους χρηματιστηριακούς παράγοντες οι αυξήσεις των μισθών στις αμερικανικές επιχειρήσεις διότι μειώνουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Ο τρίτος παράγοντας υποχώρησης των τιμών στα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων η οποία επιβαρρύνει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των αμερικανικών εταιριών.
Η πτώση του βασικού δείκτη Dow Jones έφτασε το -3.15%, του S&P 500 -3.29% και του Nasdaq - 4.08%, ποσοστά ασυνήθιστα υψηλά για ημερήσια διακύμανση σε αυτές τις ουσιαστικά παγκόσμιες αγορές.
Τραμπ: Το... αναμέναμε δεν έγινε και κάτι σοβαρό
Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά τη βουτιά στην αμερικανική αγορά έριξε το φταίξιμο στη Fed, ενώ παράληλα ανέφερε πως η πτώση αποτελεί διόρθωση «την οποία αναμέναμε, δεν είναι τίποτα σοβαρό». «Η Fed κάνει μεγάλο λάθος. Είναι υπερβολικά σφιχτοί (αναφερόμενος στην αυστηρή νομισματική πολιτική). Νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί!», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr