Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης ισχυροποιείται, η εταιρική κερδοφορία επεκτείνεται και η αισιοδοξία νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενισχύεται. Φαντάζει σαν ιδανική περίοδος για έναρξη του tapering.
Οι τιμές επίσης κινούνται ανοδικά αν και ο πληθωρισμός παραμένει στο 1,5%, δηλαδή μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, η ισχυροποίηση του ευρώ δημιουργεί προβληματισμούς στους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής, καθώς αν η EKT στείλει σήμα για περιορισμό του QE το νόμισμα θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φτάνει στα όριά του, λόγω της έλλειψης ομολόγων προς αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει πλαφόν 33% στις αγορές ομολόγων, με τις αγορές των γερμανικών χρεογράφων να αγγίζουν αυτό το όριο το καλοκαίρι του 2018 και έξι μήνες αργότερα να γίνεται το ίδιο και με τα ομόλογα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
«Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της έλλειψης ομολόγων, κάποιο είδος tapering το 2018 είναι σχεδόν αναπόφευκτο», εκτιμά ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία και την Αυστρία στην ING Diba.
Το ισχυρό ευρώ αλλάζει τα σχέδια του Ντράγκι
Ενώ λοιπόν οι πιέσεις για έναρξη του tapering συνεχίζονται, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο περιορισμός του QE φαίνεται μονόδρομος, ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται ενώπιον ενός αδιεξόδου που διαμορφώνεται λόγω του ισχυρού ευρώ.
Τυχόν ανακοίνωση για περιορισμό του QE θα οδηγούσε άμεσα σε περαιτέρω άνοδο το ευρωπαϊκό νόμισμα, πλήττοντας την πολυαναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού και τις εξαγωγές.
Όπως επισημαίνει η Societe Generale, το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 2,4% έναντι του δολαρίου μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2017 και οι ανησυχίες αυξάνονται ότι το ισχυρό ευρώ ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη και να αποδυναμώσει τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Όσο πιο ακριβό είναι το ευρώ, τόσο πιο ακριβά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις εξαγωγές. Συγχρόνως, επιβραδύνει τον πληθωρισμό καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται φθηνότερα, επισημαίνει η Societe Generale.
Αναβάλλονται οι αποφάσεις
Στο πλαίσιο αυτό, οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η Φρανκφούρτη δεν θα ανακοινώσει κάποια απόφαση για το QE στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναβάλλοντάς την για τη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου ή ακόμα και της 14ης Δεκεμβρίου.
Όπως προβλέπουν οι αναλυτές, στις ανακοινώσεις του ο Μάριο Ντράγκι ίσως απλά αφήσει να διαφανεί ότι από το 2018 η ΕΚΤ θα αγοράζει λιγότερα ομόλογα σε σχέση με σήμερα.
Μάλιστα, σήμερα η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει ένα νέο γύρο προβλέψεων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Δεδομένου του ισχυρού ευρώ, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια διόρθωση προς τα κάτω για τον πληθωρισμό, με επιπτώσεις στις αγορές.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr