Η κίνηση αυτή σημαίνει πως οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, γνωστές ως μετοχές «τύπου Α», θα περιληφθούν τον επόμενο χρόνο στους εμβληματικούς δείκτες του MSCI για τις αναδυόμενες αγορές, αναγκάζοντας τα επενδυτικά funds αξίας 1,6 τρισ. που τους παρακολουθούν να αγοράσουν μετοχές.
Οι κινεζικές μετοχές δεν κατέγραψαν μεγάλες κινήσεις μετά την είδηση, ενώ οι μετοχές των εταιριών της ηπειρωτικής Κίνας που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ αντέδρασαν κάπως περισσότερο, αλλά και πάλι ήπια.
Όπως τονίζουν οι Financial Times, η απόφαση του MSCI ανοίγει ένα νέο μέτωπο στο μακροχρόνιο debate για το αν και το πώς θα εισαχθούν οι εγχώριοι κινεζικοί τίτλοι στα διεθνή χαρτοφυλάκια.
Η κινεζική αγορά μετοχών και ομολόγων είναι η δεύτερη και η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο, αντίστοιχα, κι όμως οι ξένοι έχουν στην κατοχή τους λιγότερο από 2% στην καθεμία. Στο μεταξύ τρεις προηγούμενες προτάσεις από τον MSCI να περιληφθούν οι μετοχές της ηπειρωτικής χώρας είχαν απορριφθεί από τους μετόχους του παρόχου, κυρίως μεγάλοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.
«Οι διεθνείς επενδυτές έχουν ενστερνιστεί τις θετικές αλλαγές στην προσβασιμότητα στην κινεζική αγορά μετοχών "τύπου Α" τα τελευταία λίγα χρόνια», τόνισε ο Remy Briand, επικεφαλής στον MSCI και πρόεδρος στην επιτροπή πολιτικών του παρόχου για τους δείκτες.
Η εταιρία εξήγησε πως η απόφασή της λαμβάνει «ευρεία στήριξη» από θεσμικούς επενδυτές, κυρίως χάρη στη βελτιωμένη πρόσβαση σε μετοχές «τύπου Α» μέσω του προγράμματος Stock Connect. Το πρόγραμμα αυτό συνδέει το Χονγκ Κονγκ με τη Σανγκάη και τη Σεντζέν, χωρίς να επιβάλλει στους επενδυτές τους ίδιους κεφαλαιακούς περιορισμούς που θα αντιμετώπιζαν αν αγόραζαν μετοχές από την ηπειρωτική Κίνα με τη χρήση γουάν.
Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο τα κινεζικά χρηματιστήρια έχουν χαλαρώσει τις απαιτήσεις τους για προέγκριση προϊόντων που συνδέονται με δείκτες, κάτι που προηγουμένως ήταν σημαντικό εμπόδιο για τους fund managers.
Όπως σχολίασε η Helen Wong, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της HSBC στην Κίνα, η απόφαση του MSCI αποτελεί «καθοριστική στιγμή». «Είναι η αρχή μιας διαδικασίας μέσω της οποίας οι κινεζικές μετοχές θα καταφέρουν να αναδειχθούν στα χαρτοφυλάκια των παγκόσμιων επενδυτών», τόνισε, προσθέτοντας πως αυτό «αντανακλά το μέγεθος και τη σημασία του εγχώριου χρηματιστηρίου της Κίνας και της οικονομίας της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr