Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,04%, ενώ οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν αξιοσημείωτα κέρδη. Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,24% και τερμάτισε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων, στις 7.070 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,11% στις 4.503 μονάδες και ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 10.619 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,21%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,20% υψηλότερα, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε άνοδο 0,74%.
Όσον αφορά τη Deutsche Bank, η τράπεζα συνεχίζει τις συνομιλίες με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, προκειμένου να φθάσουν σε συμβιβασμό για το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν πως η τράπεζα θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, ακόμη και με μικρότερο πρόστιμο (που θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. δολ., έναντι του αρχικού ποσού για 14 δισ. δολ.).
Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε σήμερα κέρδη 1,7%.
Στη Βρετανία, η στερλίνα υποχώρησε σε νέα χαμηλά 31 ετών, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εντάθηκαν ύστερα από την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Theresa May ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την Ένωση, στο α΄ τρίμηνο του 2017.
Στα της νομισματικής πολιτικής, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τόνισε σήμερα ότι "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να διατηρήσει τα χαμηλά της επιτόκιο μέχρι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της", υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα του θεσμού να ενισχύσει τα ισχνά τραπεζικά κέρδη.
Όπως αναφέρει το Reuters,οι τράπεζες παραπονιούνται ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να "ροκανίζουν" τα περιθώρια δανεισμού τους, ιδίως σε χώρες όπου η ρευστότητα είναι άφθονη και ο ανταγωνισμός έντονος, όπως η Γερμανία. Ο Peter Praet αναγνώρισε τα παράπονα των τραπεζών αλλά δήλωσε ότι ΕΚΤ θα συνεχίσει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της, που περιλαμβάνει μία επιβάρυνση στις υπερβάλλουσες καταθέσεις των τραπεζών, έως ότου επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της του σχεδόν 2%.
Στο μέτωπο της οικονομίας, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη υποχώρησαν 0,2% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ασθενείς σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών, σε μια μετριοπαθή οικονομική ανάκαμψη. Η στατιστική υπηρεσία αναφέρει ότι η μηνιαία πτώση αποτελεί έκπληξη, από τη στιγμή που οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal εκτιμούσαν ότι σε μηνιαία βάση οι τιμές θα παρέμεναν αμετάβλητες.
Ο βρετανικός κατασκευαστικός κλάδος αναπτύχθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο καθώς η δραστηριότητα στον τομέα της στέγασης εκτινάχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2013. Η Markit τόνισε πως ο ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 52,3 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο του εξαμήνου, από τις 49,2 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι εκτιμήσεων για μείωση στις 49 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr