Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κάνει «βουτιά» 7%, κλείνοντας στις 321,98 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 περιόρισε αισθητά τις απώλειες του κλείνοντας στο -2,76% και τις 6.162,97 μονάδες. Στις πρωινές συναλλαγές ο δείκτης βρέθηκε να σημειώνει βουτιά 8,7% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008.
Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά 6,82% στις 9.557,00 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 8% στις 4.106,73 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση-ρεκόρ 12,48% στις 15.723 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βυθίστηκε 12,35% στις 7.787,70 μονάδες.
Στο επίκεντρο των πιέσεων στις ευρωαγορές βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με τους βρετανικούς κολοσσούς Barclays (-17,68%), Lloyds Banking Group (-21%), Royal Bank of Scotland (-18,04%) και HSBC (-7,85%) να συσσωρεύουν μεγάλες απώλειες. Ισχυρές απώλειες σημείωσαν επίσης οι Banco Santander SA (-19,89%), Deutsche Bank AG (-13,9%) και Commerzbank (-12,59%), μεταξύ άλλων.
Είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές αγορές αποδείχτηκαν απόλυτα αιφνιδιασμένες από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Σημειώνεται πως πολλές ευρωπαϊκές μετοχές ανέστειλαν τη διαπραγμάτευσή τους, μεταξύ των οποίων οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές.
Τη σκυτάλη του sell off έλαβε και η Wall Street από τις ευρωαγορές, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να σημειώνει βουτιά 422,33 μονάδες ή 2,35% στις 17,585 μονάδες με όλες τις μετοχές του σε αρνητικό έδαφος. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει πτώση 140,24 μονάδων (-2,85%) και βρίσκεται στις 4.768,80 μονάδες, ενώ ο S&P 500 χάνει 56,84 μονάδες (-2,71%) και βρίσκεται στις 2.056,33 μονάδες.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικοί τίτλοι, με την Goldman Sachs και την JPMorgan Chase να σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις στον βιομηχανικό Dow Jones στο -5,6% και -4,4% αντίστοιχα.
Κατακόρυφη πτώση και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων
Ράλι σημειώνουν οι τιμές των κρατικών ομολόγων σε πολλές περιοχές του κόσμου, με τις αποδόσεις να καταρρέουν, καθώς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια των κυβερνητικών ομολόγων.
Οι αποδόσεις στα βρετανικά ομόλογα υποχωρούν με το 10ετές να χάνει 35 μονάδες βάσης στο 1,003%.
Οι αποδόσεις στο αμερικανικά 10ετή χάνουν 26,1 μ.β. στο 1,478%, οδεύοντας για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων επτά ετών. Οι αποδόσεις στα αντίστοιχα ιαπωνικά υποχωρούν βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, στο -0,196%, όπως και στα γερμανικά στο -0,123%.
«Καταρρέει» η στερλίνα
Η στερλίνα καταγράφει πτώση 7,5% στο 1,3694 δολάριο. Η προηγούμενη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση πριν από τη σημερινή ήταν μια βουτιά 4,1% το 1992, όταν το νόμισμα είχε βγει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.
«Βουτιά» για το πετρέλαιο, ράλι για τον χρυσό
Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από το υψηλό δύο εβδομάδων που σημείωσαν χτες, με τον χρυσό αντιθέτως να κινείται ανοδικά.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου χάνει 2,12 δολ. ή 4,2% στα 47,99 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.
Το Brent του ίδιου μήνα βυθίζεται 2,30 δολ. ή 4,5% στα 48,61 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.
Τα συμβόλαια βρέθηκαν να χάνουν πάνω από 6% νωρίτερα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη καθώς κορυφώνεται η αποστροφή στον κίνδυνο στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Αντιθέτως, ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές μετά το δημοψήφισμα.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε άνοδο 59,3 δολαρίων ή 4,7% στα 1.322,40 δολ. ανά ουγγιά. Ήταν το υψηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Η ΕΕ μπαίνει σε «αχαρτογράφητα νερά»
«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία.
Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.
«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.
Την Τρίτη η έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά την έκτακτη διάσκεψη των πρόεδρων των πολιτικών ομάδων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Η γραμμή του Ευρωκοινουβουλίου είναι «ξεκάθαρη», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, λίγο πριν κατευθυνθεί στη συνάντηση των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ στην έδρα της Επιτροπής.
«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων, αλλά ήταν μια κυρίαρχη έκφραση της βούλησης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα είναι μια δύσκολη στιγμή και για τις δύο πλευρές. Ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε και στη δήλωση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι θα παραιτηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr