Μάλιστα, η Franklin Templeton επικαλείται κάτι που είχε πει ο sir John Templeton το 1979, ότι «αν θέλεις να αγοράσεις το ίδιο πράγμα που είναι δημοφιλές μεταξύ των φίλων σου ή δημοφιλές στους αναλυτές επενδύσεων, τότε δεν μπορείς να έχει μια καλή αγορά (…) Αν θέλεις να έχει καλύτερη επίδοση, πρέπει να αγοράσεις αυτό που ο υπόλοιπος κόσμος δεν αγοράζει ή ακόμη αυτό που πωλεί».
Έτσι, όπως σημειώνεται, κλάδοι όπως αυτοί των ενέργειας, πρώτων υλών, τραπεζών και βιομηχανίας είναι πιθανόν να προσφέρουν στους υπομονετικούς επενδυτές τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στις χρηματιστηριακές αγορές.
Όπως σημειώνεται, ο ενεργειακός κλάδος κυριάρχησε στις ειδήσεις το 2015, καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε εν μέσω της υπερβολικής προσφοράς στην αγορά, ενώ ενέτεινε τον αγώνα μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για τη διατήρηση των μεριδίων τους στην παγκόσμια αγορά.
Ο ενεργειακός κλάδος, σύμφωνα με τη Franklin Templeton και βάσει παγκόσμιων στοιχείων εδώ και 20 έτη και στοιχείων στις ΗΠΑ άνω των 90 ετών, ποτέ δεν υπήρξε τόσο φθηνός βάσει τιμής προς λογιστική αξία όσο το 2015. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω πτώση στον ενεργειακό χώρο, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του πόνου έχει ήδη γίνει αισθητό. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2015 ήταν η υψηλότερη εδώ και πέντε χρόνια, κάτι που υποδηλώνει ότι η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι κυρίως θέμα προσφοράς, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας, η οποία με την απόφασή της να παράγει επιπλέον ποσότητα «μαύρου χρυσού», διοχετεύοντάς τη σε μια αγορά που ήδη χαρακτηρίζεται από υπερπροσφορά, είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, όπως και η ανθεκτική προσφορά από τις ΗΠΑ, καθώς και η επιτυχής παραγωγή από Ρωσία και τον Κόλπο του Μεξικού, όλα συνέβαλαν στην υπερπροσφορά πετρελαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Franklin Templeton, αυτή η κατάσταση πιθανόν να είναι μεταβατική και ότι οι τιμές εν τέλει θα ανακάμψουν.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ένας ακόμη κλάδος που επιδεικνύει σημάδια ανάκαμψης, κυρίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Franklin Templeton. Γενικά, σημειώνει, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η υποτονική οικονομική συγκυρία έχουν ασκήσει πιέσεις στις μετοχές του κλάδο, περιορίζοντας τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου και καταπνίγοντας την πιστωτική δραστηριότητα. Όπως επισημαίνεται, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα επιτόκια θα κατευθυνθούν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που είναι τώρα. Με την αμερικανική FED να έχει αρχίσει εν τέλει να αυξάνει τα επιτόκια στις ΗΠΑ και τα μισά από τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα μικρότερης ωριμότητας των 5 ετών να έχουν αρνητικές αποδόσεις, φαίνεται ότι ο κύκλος επιτοκίων φθάνει στο τέλος του. Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος προχώρησε σε έντονες μεταρρυθμίσεις μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σήμερα, παρά το ακόμη δύσκολο περιβάλλον σε επίπεδο macro και κανονισμών, ο κλάδος φαίνεται ότι έχει κατευθύνει το καράβι στη σωστή κατεύθυνση.
Στην Ευρώπη, η τραπεζική κρίση έφθασε στο αποκορύφωμά της τρία χρόνια μετά τις ΗΠΑ, με τον κλάδο να ακολουθεί παρόμοιο δρόμο.
Πέρυσι, υπήρξε σημαντική πρόοδος στην Ευρώπη σε ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό τραπεζών, με τα κεφάλαιά τους και τη ρευστότητα να έχουν καταστεί πολύ πιο ισχυρά και τις προβλέψεις για ζημίες στα δάνεια να υποχωρούν περαιτέρω καθώς σταθεροποιούνταν οι μακροοικονομικές συνθήκες. Επίσης, κοιτάζοντας την αποτίμηση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύθηκαν με πραγματικό discount ως προς την απτή λογιστική αξία.
Όσον αφορά την Κίνα, τις αναταραχές στις αγορές της και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο, η Franklin Templeton επισημαίνει ότι μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός, είτε μέσω μιας βίαιης προσγείωσης – προσαρμογής είτε μιας παρατεταμένης ομαλής προσγείωσης, η Κίνα θα μείνει με μια οικονομία, η οποία παρά το γεγονός ότι θα αναπτύσσεται βραδύτερα, θα είναι περισσότερο εξισορροπημένη, δυναμική και ωθούμενη από την αγορά. Επίσης, σημειώνεται, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να μπερδεύουν τις κινεζικές χρηματοπιστωτικές αγορές με την οικονομία της χώρας. Η αγορά αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέτριο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας και ο αντίκτυπός της στον πλούτο των νοικοκυριών είναι περιορισμένος. Τα γεγονότα στην Κίνα μάς υπενθυμίζουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ευμετάβλητες, σημειώνει η Franklin Templeton και προσθέτει ότι σε μια αγορά όπως αυτή της Κίνας, όπου η επενδυτική και ρυθμιστική εμπειρία είναι περιορισμένη και οι φιλελεύθερες απόψεις είναι ριζικά αντίθετες με την κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία, είναι βέβαιο ότι θα είναι ασταθής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr