Οι αμερικανικοί δείκτες, έπειτα και από μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, σημείωσαν μεγάλες απώλειες, με τον Dow Jones να χάνει έως και 511 μονάδες κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε τελικά με τον βιομηχανικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,4% ή 392 μονάδων στις 15.987 μονάδες. O Νasdaq κινήθηκε κατά 2,7% χαμηλότερα στις 4.488 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,3% στις 1.876 μονάδες.
Έπειτα από δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που προαναγγέλουν νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του 2016, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τον Δεκέμβριο κατά 0,1% από τον προηγούμενο μήνα. Για ολόκληρο το 2015, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 2,1%, καταγράφοντας τον βραδύτερο ρυθμό επέκτασης από τον τερματισμό της ύφεσης το 2009.
Παράλληλα, όπως έδειξαν τα οικονομικά στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων, επιμένει ο αδύναμος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού που μετρά τις τιμές που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για αγαθά και υπηρεσίες, υποχώρησε κατά 0,2% τον Δεκέμβριο. Οι συνολικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1% τον Δεκέμβριο συγκριτικά με το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας πτώση για 11η συνεχόμενη χρονιά.
Πτώση 0,2% σημείωσαν τα επιχειρηματικά αποθέματα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν επίσης κατά 0,2%.
Εν τω μεταξύ, ενισχύθηκε τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει το University of Michigan να "σκαρφαλώνει" σε υψηλό επτά μηνών, στις 93,3 μονάδες.
Σε "ελεύθερη πτώση" οι παγκόσμιες αγορές
Την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν νέα χαμηλά τριών ετών και το κινεζικό χρηματιστήριο εισήλθε και επίσημα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 20% από τα υψηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια υπέστησαν απώλειες σήμερα, υπό το βάρος ανησυχιών για τη μεταβλητότητα του γουάν και έπειτα από αναφορές ότι ορισμένες τράπεζες στη Σαγκάη σταμάτησαν να δέχονται μετοχές μικρότερων εισηγμένων εταιρειών σαν ενέχυρο για την παροχή δανείων.
Το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραψε πτώση κατά 3,5% στις 2.900,97 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε απώλειες κατά 3,46% στις 482,08 μονάδες. Ο δείκτης CSI 300, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα, κατακρημνίστηκε κατά 3,2% στις 3.118,73 μονάδες.
Τη σκυτάλη της πτώσης πήραν στη συνέχεια και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι υποχώρησαν σε χαμηλού έτους.
Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 2,78% στις 330 μονάδες με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ο δείκτης βρίσκεται πλέον σε επίπεδα bear market. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,93% στις 5.804 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 2,54% στις 9.545 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,39% στις 4.210 μονάδες.
"Έχασε" τα 30 δολάρια το πετρέλαιο
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από την συνεχιζόμενη διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου. Την Παρασκευή, η τιμή του "μαύρου χρυσού" έπεσε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, υπό το βάρος των ανησυχιών ότι η επιστροφή του Ιράν στις αγορές, έπειτα από την άρση των διεθνών κυρώσεων, θα επιφέρει αύξηση των εξαγωγών του και άρα ακόμα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Αναλυτές θεωρούν ότι οι κυρώσεις μπορεί να αρθούν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στα πλαίσια αυτά, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,78 δολάρια ή 5,7% κλείνοντας στα 29,42 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2003. Στην εβδομάδα, το συμβόλαιο έχασε το 11,3% της αξίας του.
Το Brent Μαρτίου σημείωσε βουτιά 1,94 δολαρίων ή 6,3% στα 28,94 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2004.
Goldman Sachs: Ο "μαύρος χρυσός" θα ανακάμψει
Την αισιοδοξία τους ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν και θα ξεπεράσουν και πάλι τα 40 δολάρια το βαρέλι εξέφρασαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, παρά τη συνεχιζόμενη "βουτιά" τους.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η πίεση στον κλάδο των εμπορευμάτων είναι ισχυρή και προέρχεται κυρίως από τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά αργού, γεγονός που ώθησε το πετρέλαιο σε ετήσιες απώλειες για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Η Goldman Sachs, η οποία ήταν από τις πρώτες που σημείωσαν ότι τα συμβόλαια του αργού μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και στα 20 δολάρια, εκτίμησε σήμερα ότι το αργό μπορεί να ανακάμψει αγγίζοντας ξανά τα 40 δολάρια το βαρέλι
Η επενδυτική τράπεζα είπε ότι δεν είχε υιοθετήσει το σενάριο των 20 δολαρίων το βαρέλι ως βασικό σενάριο. «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου δεν είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης, αλλά των υψηλών αποθεμάτων και των πιέσεων από τα μακροοικονομικά στοιχεία ήδη από το 2013», σημείωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs Damien Courvalin και Michael Hinds.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr