Με βάση την JP Morgan η σχέση κινδύνου-ανταμοιβής για τις μετοχές έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Σε αντίθεση με τα τελευταία 7 χρόνια, όπου κυριάρχησαν οι αγορές, η JP Morgan υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε στην φάση των πωλήσεων.
Κατά τον αμερικανικό οίκο η πτώση δεν θα είναι μονοδιάστατη, θα υπάρχουν και αναλαμπές ανοδικές αλλά κάθε άνοδος θα είναι ευκαιρία πωλήσεων.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ η αστάθεια στις αγορές είναι σε άνοδο και η Fed αυξάνει τα επιτόκια διογκώνεται περαιτέρω η πιθανότητα μιας πτωτικής αγοράς.
Η πιθανότητα το 2016 να κυριαρχήσει η πτώση περίπου -20% είναι περίπου 25%. Η πιθανότητα πτωτικής αγοράς -20% ή περισσότερο για τον αμερικανικό δείκτη βαρόμετρο S&P 500 είναι περίπου 50%. Σε περίπτωση που η bear market αγορά κυριαρχήσει το 2016 επενδυτές θα πρέπει να αυξήσουν τα μετρητά ή τον χρυσό. Τα μετρητά έχουν μηδενική συσχέτιση με όλα τα στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου, ενώ ο χρυσός είχε ισχυρή αρνητική συσχέτιση με περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου (π.χ. -40% έναντι των μετοχών).
Κατ' αρχάς, ας δούμε τη σχέση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου και του S&P 500. Με βάση την παρελθούσα εμπειρία η υποαπόδοση του πετρελαίου σε 8 από τις 10 περιπτώσεις που εξετάζονται είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ράλι του S&P 500. Η τρέχουσα υποαπόδοση του πετρελαίου για τον S&P 500 δεν είναι μόνο μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία, αλλά είναι μακράν η μεγαλύτερη. Μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει «στασιμοπληθωρισμό» και να οδηγήσει σε επιθετικού τύπου bear market.
Ενώ οι αγορές εκτιμούν σήμερα την πιθανότητα αυτού του σεναρίου σε λιγότερο από 3% θεωρούμε ότι ο κίνδυνος αυτού του σεναρίου είναι πολύ υψηλότερος αναφέρει η JP Morgan. Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου;
Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τα σημερινά επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ δεν είναι οικονομικά ορθολογικά και βιώσιμα. Καθώς η γεωπολιτική αστάθεια είναι πιθανό να παίξει σημαντικό ρόλο στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, πιστεύουμε ότι μπορεί εξίσου να οδηγήσει σε μια απότομη αντιστροφή των τιμών.
Για να αξιολογηθεί περαιτέρω η πιθανότητα μιας πτωτικής αγοράς μετοχών, εξετάζονται και οι κύκλοι bull market του S&P 500. Η JP Morgan έχει εντοπίσει 19 τέτοιους κύκλους που εναλλάσσονταν σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα. Μεταξύ του 1990 και του 2010, η Fed είχε προσαρμόσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτικά προς τον δείκτη S&P 500. Ιστορικά, η Fed αύξανε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του ράλι της αγοράς και μείωνε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια sell offs. Δεδομένου ότι η αγορά μετοχών των ΗΠΑ απογειώθηκε, η Fed διατήρησε αμετάβλητα στο μηδέν τα επιτόκια και πρόσθεσε πολύ ρευστότητα στο σύστημα μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό συνέπεσε με μια από τα μεγαλύτερες ανοδικές αγορές στην ιστορία των ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr