Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.471,32 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,24%, ο Nasdaq στις 2.429,55 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,25% και ο S&P 500 στις 1.425,55 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,22%.
Η Exxon Mobil πρωτοστάτησε στα κέρδη του ενεργειακού κλάδου, ο οποίος είχε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των εταιρειών του S&P 500. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού ξεπέρασε τα 63 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης επειδή εκτιμάται ότι το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει αύριο μείωση των αποθεμάτων για τέταρτη συνεχή εβδομάδα.
Οι θετικές επιδόσεις των πετρελαϊκών εταιρειών συνέβαλαν στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος, που είχε δημιουργήσει νωρίτερα η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών παραγωγού από το 1974. Η άνοδος κατά 2% στο δείκτη τιμών παραγωγού ήταν μεγαλύτερη του προβλεπόμενου, έναντι μείωσης 1,6% τον Οκτώβριο. Οφείλεται δε στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και του κόστους των φορτηγών.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης παραγωγού αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 1,3% τον περασμένο μήνα, που είναι και το περισσότερο από τον Ιούλιο του 1980, μετά από υποχώρηση της τάξης του 0,9%.
«Δονήσεις» στις διεθνείς χρηματαγορές προκάλεσε και η βύθιση του χρηματιστηρίου της Ταϊλάνδης μετά το πρόστιμο της τάξης του10% που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα για τους ξένους επενδυτές που αποσύρουν τα κεφάλαια τους. Στη συνέχεια βεβαίως το απέσυρε με την ελπίδα ότι θα ανακάμψει η αγορά.
Τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων πέντε μηνών είχε η United Health Group, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ από άποψη πωλήσεων, μετά τις προβλέψεις της για υψηλότερα κέρδη.
Η πτώση της Oracle λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων παρέσυρε σε πτώση των Nasdaq. Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η BEA Systems.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η Circuit City, η οποία είχε τις πρώτες τις ζημιές σε διάστημα έξι τριμήνων λόγω της μείωσης των τιμών στις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές. Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την αύξηση των ετήσιων πωλήσεων στο 8% με 9% από 11%.
Πτωτικά κινήθηκε επίσης η Best Buy.
Πτώση στην Ευρώπη
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές δεν έκρυψαν την ανησυχία τους μετά τη δημοσιοποίηση εκθέσεων, που υποδεικνύουν επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν πληθωρισμό, στοιχεία που θέτουν εν αμβιφόλω τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.203, 90 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,70%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.484,76 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,82% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.553,51 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,66%.
Μικρή πτώση είχε ο Dow Jones Stoxx 600, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν 17 από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης με εξαίρεση εκείνο της Πορτογαλίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 13% μέχρι στιγμής το δεύτερο εξάμηνο του 2006. Η άνοδος του οφείλεται κατά ένα μέρος στη φημολογία ότι η Fedθα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, ενώ οι οικοδομικές άδειες ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών.
Τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1974 κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, ενώ ανέκαμψαν οι ενάρξεις κατασκευής κατοικιών στην αμερικανική αγορά για το μήνα Νοέμβριο, καθώς βρίσκονταν σε χαμηλό έξι ετών. Αντιθέτως, οι οικοδομικές άδειες «έπεσαν» στο χαμηλότερο επίπεδο εννέα ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι το άσχημο κλίμα στην αμερικανική αγορά ακινήτων θα συνεχιστεί και κατά το νέο έτος.
«Δεν έχουμε αποκλείσει ακόμη την πιθανότητα σοβαρής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας», εκτιμά ο EmmanuelSoupre, διαχειριστής κεφαλαίων στη Neuflize Gestion, στο Παρίσι.
Στο αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη συνέβαλλε και η πτώση των ασιατικών χρηματιστηρίων μετά το υψηλό επτά μηνών.
Από τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η RioTinto, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο, η Vedanta Resources, η μεγαλύτερη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr