Παρότι οι ασιατικές αγορές δέχτηκαν και σήμερα πιέσεις και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι παγκόσμιες ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο για αρκετό καιρό ακόμη, η Wall Street και οι ευρωαγορές αντιδρούν έντονα ανοδικά.
Πιο αναλυτικά, οι αμερικανικοί δείκτες ανακάμπτουν σήμερα από το χειρότερο διήμερο της Wall Street από το 2008. Στις 19:42, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 2,24% στις 16.226 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 3,31% στις 4.676 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 2,30% στις 1.936 μονάδες.
Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων αλλά και μείωση του ορίου των διαθεσίμων που θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες, ρίχνοντας ουσιαστικά χρήμα στην οικονομία. Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,09% στις 6.081 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού έκλεισε ανοδικά κατά 4,14% στις 4.565 μονάδες και κατά 4,97% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.128 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 4,18% και έκλεισε στις 356,29 μονάδες.
Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στην Ασία
Ο ασιατικός δείκτης μετοχών MSCI (εκτός Ιαπωνίας) αυξήθηκε 1,1% μετά από την αρχική υποχώρησή του σε χαμηλό 3ετίας, καλύπτοντας το ένα τέταρτο περίπου των χθεσινών απωλειών. Ενώ, όμως, μία σειρά ασιατικών χρηματιστηρίων ανέκαμψαν, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με νέα δραματική πτώση 7,6% (σε συνέχεια των χθεσινών απωλειών 8,5%) και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με μείωση 4%.
Για μία ακόμη φορά, δεν υπήρξε αντίδραση από τις κινεζικές Αρχές για τη στήριξη των τιμών των μετοχών, σημειώνει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ανάκαμψη στην Ασία ήρθε μετά τη γνωστοποίηση ότι οι προκαταρκτικές συναλλαγές (futures) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έδειξαν ότι θα ανοίξει σήμερα με άνοδο, μετά τη χθεσινή βουτιά κατά σχεδόν 4%.
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, τα οποία χθες επλήγησαν βίαια, ανακάμπτουν γενικά. Το ρωσικό ρούβλι κινείται 1,6% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, το νοτιοαφρικανικό ραντ ανατιμάται 0,7% και η τουρκική λίρα 0,6%. Και τα τρία αυτά νομίσματα υποχώρησαν χθες απότομα και σημειώνουν μεγάλη πτώση τον Αύγουστο.
Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό χώρο τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση. Με 4% έκλεισε στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο βασικός δείκτης Nikkei καταγράφοντας απώλειες 733,98 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 17.806,70 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, την επομένη της "βουτιάς" 4,61%. Με «βουτιά» πάνω από 7% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 7,63%, καταγράφοντας απώλειες 244,94 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 2.964,97 μονάδες.
Το χρηματιστήριο της Σεντζέν κατέγραψε πτώση 7,09% και διαμορφώθηκε στις 1.749,07 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση 0,37%.
«Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι και δεν τολμούν πλέον να αγοράσουν, επειδή δεν ξέρουν σε ποιο βαθμό θα βυθιστεί η αγορά», δήλωσε ο Ζανγκ Σουν, αναλυτής της εταιρίας Citic Securities.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr