Το κλίμα νευρικότητας συνεχίζει να διατηρείται στη Wall, στον απόηχο των οικονομικών μεγεθών για τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή.
Ο Dow υποχωρεί 0,07% στις 15.617 μονάδες.
Ο Nasdaq ενισχύεται 0,125 στις 3.680 μονάδες.
Ο S&P 500 πέφτει οριακά 0,05% στις 1.706 μονάδες.
Στο μέτωπο των οικονομικών μεγεθών, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008 βρέθηκε το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ, ωστόσο η αμερικανική οικονομία δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις θέσεις ανεργίας που ανέμεναν οι αναλυτές.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 162.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 7,4% από 7,6% τον Ιούνιο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 184.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία θα παραμείνει σταθερή στο 7,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο είχαν δημιουργηθεί 188.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η πτώση στο ποσοστό ανεργίας οφείλεται εν μέρει σε κέρδη στην απασχόληση, αλλά και στην συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.
Οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% για τον Ιούνιο, ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,3%, ελαφρώς χαμηλότερα από την άνοδο 0,4% του Μαίου.
Οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,5% τον Ιούνιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 496,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπάλαρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Fed πρέπει να περιμένει για τη συγκέντρωση περισσότερων οικονομικών στοιχείων στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, προτού προχωρήσει στην επιβράδυνση του προγράμματος χαλάρωσης.
Σε ομιλία που πραγματοποίησε στη Βοστόνη, ο κ. Μπάλαρντ υποστήριξε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed θέλουν να περιορίσουν τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, εφόσον η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι ισχυρή.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή "στην εφαρμογή πολιτικών με κριτήριο μόνο τις προβλέψεις", λέγοντας ότι πολλές φορές υπήρξε αρκετά αισιόδοξος για τον ρυθμό της ανάκαμψης.
"Συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να περιμένουμε να δούμε καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες και τρίμηνα" σημείωσε ο κ. Μπάλαρντ.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η οικονομία είναι ακόμα αδύναμη, με το ΑΕΠ να κινείται γύρω στο 1% τα τελευταία τρία τρίμηνα. Πρόσθεσε ακόμα ότι ένας περιορισμός της νομισματικής χαλάρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η ασφαλιστική AIG ανακοίνωσε κέρδη 2,73 δισ. δολ. ή 1,84 δολ. ανά μετοχή από 2,33 δισ. δολ. ή 1,33 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα λειτουργικά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1,66 δισ. δολ. ή 1,12 δολ. ανά μετοχή ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 85 cents ανά μετοχή.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Η έντονη νευρικότητα ήταν αυτό που χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς το αρνητικό κλίμα από τη Wall πέρασε και στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού.
Ο FTSE έχασε 0,58% στις 6.643 μονάδες, με τις απώλειες που είχαν η μετοχή της Royal Bank of Scotland να κρατάει χαμηλά το Λονδίνο.
Ο CAC υποχώρησε 0,02% στις 4.042 μονάδες, καταφέρνοντας ωστόσο να κρατήσει το όριο των 4.000 μονάδων.
Ο DAX έπεσε 0,16% στις 8.403 μονάδες, με τον τίτλο της Siemens να δέχεται πιέσεις έπειτα από την υποβάθμιση που δέχτηκε η εταιρία από το οίκο Fitch.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, η εικόνα ήταν κάπως καλύτερη, με τον IBEX 35 να ανεβαίνει 0,29% στις 8.566 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,39% στις 16.758 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,23% στις 304 μονάδες.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η πορεία των μεγάλων δεικτών ήταν η εξής:
FTSE: +0.31%
CAC: +2.22%
DAX: +1.21%
IBEX 35: +3.38%
FTSE MIB: +1.97%
Stoxx 600: +1.40
Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο στις 50,3 μονάδες τον Ιούλιο από τις 48,8 μονάδες τον Ιούνιο, περνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση, από τον Ιούλιο του 2011. Τα πρόσφατα στοιχεία της Markit αναθεωρήθηκαν ανοδικά από τις αρχικές εκτιμήσεις για 50,1 μονάδες.
Η γερμανική μεταποιητική ανάπτυξη ήταν η ταχύτερη του τελευταίου ενάμιση έτους και αντίστοιχα οι μεταποιητικές εταιρείες στην Ιταλία εμφάνισαν υψηλότερη δραστηριότητα για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Η δραστηριότητα στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελλάδα υποχώρησε, αλλά σε μειωμένους ρυθμούς.
Τα ισχυρά μεγέθη για τον Ιούλιο υποδηλώνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να ανακάμψει στο γ΄ τρίμηνο του έτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr