Το νέο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε ο S&P 500 ώθησε και τον Dow στο καλύτερο κλείσιμο όλων των εποχών, με την Πέμπτη να αποτελεί μέρα ευφορίας τόσο για τους αμερικανικούς όσο και για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.
O Dow ανέβηκε 0,83% στις 15.628 μονάδες.
Ο Nasdaq κέρδισε 1,37% στις 3.676 μονάδες.
Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,26% στις 1.707 μονάδες, κλείνοντας πάνω από τις 1.700 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία.
Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 85 δισ. δολ. τον μήνα χωρίς να δώσει κάποια ένδειξη για το πότε σχεδιάζει να ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές που πραγματοποιεί.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Ιουλίου, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 19.000 στις 326.000. Οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν στις 345.000.
Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος νέων αιτήσεων του τελευταίου μήνα μειώθηκε κατά 4.500 στις 341.250 – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 εβδομάδων.
Η τελική μέτρηση του μεταποιητικού δείκτη PMI της Markit για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 53,7 μονάδες τον Ιούλιο, μέγεθος βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική μέτρηση στις 53,2 μονάδες αλλά και από τον Ιούνιο όταν ο δείκτης ήταν στις 51,9 μονάδες.
Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης παραγωγής επεκτάθηκε στο 54,8 τον Ιούλιο από 53,5 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση πέρασε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση και διαμορφώθηκε στις 53,0 μονάδες από 49,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Ο κρίσιμος δείκτης που καταρτίζει το Institute for Supply Management και αποτυπώνει τα επίπεδα δραστηριότητας του τομέα μεταποίησης, ανήλθε στο 55,4 από 50,9 τον Ιούνιο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2011.
Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρότερη άνοδο στο 52%. Σημειώνεται ότι κάθε μέγεθος άνω του 50 υποδεικνύει ανάπτυξη του τομέα, ενώ κάτω του 50 υποδεικνύει ύφεση.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, η άνοδος της Apple που ξεπέρασε, σε όρους κεφαλαιοποίησης, και πάλι την πετρελαϊκή Exxon, κάτι που την καθιστά κορυφαία εταιρία παγκοσμίως.
Αξιόλογα κέρδη για τις μετοχές των Procter & Gamble, MetLife, Yelp και JC Penney.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Με τον τραπεζικό κλάδο να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις συνεδριάσεις της Πέμπτης, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με πολύ ισχυρά κέρδη. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ αποτιμήθηκαν θετικά από τους επενδυτές, ενώ στο «ράλι» των μετοχών συνέβαλαν σημαντικά και τα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.
Ο FTSE κέρδισε 0,69% στις 6.670 μονάδες, με τη μετοχή της Lloyds να ξεχωρίζει ανοδικά στο Λονδίνο, μετά από τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα.
Ο CAC ενισχύθηκε 1,06% στις 4.035 μονάδες, με τον τίτλο της Societe Generale να ανεβαίνει άνω του 11%, έπειτα από τον υπερδιπλασιασμό κερδών για το β' τρίμηνο. Σημαντικά κέρδη έγραψε και η Credit Agricole.
O DAX κέρδισε 1,49% στις 8.399 μονάδες, με το χαρτί της Commerzbank να ξεχωρίζει ανοδικά στη Φρανκφούρτη.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο IBEX 35 ενισχύθηκε 1,06% στις 8.251 μονάδες, ενώ και ο FTSE MIB ανέβηκε 1,84% στις 16.819 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έγραψε κέρδη 1,14% στις 303 μονάδες.
Νωρίτερα την Πέμπτη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%.
Ο επικεφαλής της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μία παρατεταμένη χρονικά περίοδο, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2014, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δείχνουν πως αυτός παραμένει υπό έλεγχο και ότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις επιστροφής της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη.
Η ασκούμενη πολιτική «παρέχει υποστήριξη σε μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για το διάστημα που απομένει το τρέχον έτος και το 2014», ανέφερε.
Ο κ. Ντράγκι είπε ότι εξακολουθούν να υφίστανται «κίνδυνοι», οι οποίοι «βαραίνουν» την οικονομική δραστηριότητα, παρά τις ενδείξεις «σταθεροποίησης».
«Οι δείκτες [οικονομικής] εμπιστοσύνης καταδεικνύουν μια καλυτέρευση, έστω σε χαμηλό επίπεδο, και επιβεβαιώνουν το σενάριο της σταθεροποίησης της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΤ κατά την διάρκεια της μηνιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Φραγκφούρτη.
Ωστόσο, προειδοποίησε, οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης «πρόκειται να συνεχίσουν να βαραίνουν στην οικονομική δραστηριότητα», επισημαίνοντας πως και οι οικονομικοί κίνδυνοι «τη βαραίνουν», ιδίως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την έλλειψη ισχυρής ζήτησης τόσο σε διεθνές όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr