Οι αμερικανικοί δείκτες αποχαιρέτησαν με κέρδη το β' τρίμηνο του 2013, ενώ για τη συνεδρίαση της Παρασκευής επικράτησε νευρικότητα στους επενδυτές, που αναμένουν τις εξελίξεις σχετικά με τη Fed και αξιολογούν τα δεδομένα για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας.
Ο Dow έχασε 0,76% στις 14.910 μονάδες.
Ο Nasdaq κέρδισε οριακά 0,03%.
Ο S&P 500 έχασε 0,45% στις 1.606 μονάδες.
Σε μηνιαίο επίπεδο:
Dow: -2,57
Nasdaq: -2.53
S&P 500: -2.93
Σε επίπεδο τριμήνου:
Dow: +2.64%
Nasdaq: +4.15
S&P500: +2.35%
Στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Fed, το μέλος του Δ.Σ., Τζέρεμι Στέϊν ξεχωρίζει τη συνεδρίαση της Fed του Σεπτεμβρίου, για την πιθανή απόφαση να περιοριστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (QE). Και προσθέτει ότι η Fed λαμβάνει υπόψη της τη συνολική βελτίωση του οικονομικού κλίματος αφότου ξεκίνησε να τυπώνει χρήμα, και δεν δίνει σημασία μόνο στα πιο πρόσφατα, μέτρια, μακροοικονομικά στοιχεία.
Ένα ακόμα στέλεχος του Δ.Σ. της Fed, o Τζ. Λάκερ διαμήνυσε πως η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να λάβει την απόφαση για περιορισμό του προγράμματος αθρόων αγορών ομολόγων της τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φραντσίσκο, Τζον Γούιλιαμς σημείωσε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η οικονομία μπορεί να διατηρήσει το momentum εν μέσω των περικοπών στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
«Είναι επίσης συνετό να περιμένουμε λίγο και να βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαμορφωθεί χαμηλότερα των προσδοκιών,» σημείωσε το στέλεχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, το οποίο δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη νομισματική επιτροπή.
Ωστόσο, ο Αμερικανός τραπεζίτης κατέστησε αναγκαία προϋπόθεση την βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Blackberry ανακοίνωσε ζημιές 84 εκατ. δολαρίων για το α' τρίμηνο χρήσης.
Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 3,07 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 3,37 δισ. δολάρια. Η μετοχή της εταιρίας έγραψε απώλειες άνω του 27%.
Μεγάλη υποχώρηση έγραψε και ο τίτλος της Accenture PLC, πέφτοντας παραπάνω από 10%.
Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που καταρτίζει το Thomson Reuters σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στις 84,1 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα από τα υψηλά εξαετίας (84,5 μονάδων) όπου είχε ανέλθει τον Μάιο.
Τα τελικά στοιχεία για τα τέλη Ιουνίου υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 82,8 μονάδες.
Ο μεταποιητικός Chicago PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στις 51,6 μονάδες από τις 58,7 μονάδες ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση στις 55 μονάδες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008.
Ευρώπη: Ξεχώρισε ο DAX
Τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν ήταν ικανά να γυρίσουν τα αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, που αποχαιρέτησαν τον β' τρίμηνο με απώλειες, εξαιρουμένης της γερμανικής αγοράς.
Για την Παρασκευή, ο FTSE έχασε 0,57% στις 6.208 μονάδες, με τις πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου να ξεχωρίζουν στο ταμπλό. Πτωτικά κινήθηκε και ο τίτλος της HSBC. Το Λονδίνο έχασε 3,18% για το β' τρίμηνο.
Ο DAX έγραψε απώλειες 0,40% στις 7.959 μονάδες, με το χαρτί της SAP AG να καταγράφει σημαντική πτώση. Στον αντίποδα, η μετοχή της ThyssenKrupp σημείωσε μεγάλη άνοδο. Η γερμανική αγορά κινήθηκε με άνοδο 2,10% για το β' τρίμηνο.
Ο CAC έπεσε 0,62% στις 3.739 μονάδες, με την υποχώρηση των Louis Vuitton και BNP Paribas να ρίχνουν το Παρίσι. Σε τριμηνιαίο επίπεδο, η γαλλική αγορά κέρδισε 0,20%.
Στην Ισπανία, ο IBEX 35 υποχώρησε 1,04% στις 7.763 μονάδες, εξαιτίας των σημαντικών υποχωρήσεων που έγραψαν οι μετοχές των BVVA και Banco Santander. Για το τρίμηνο, η Μαδρίτη έχασε 1,56%.
Ο FTSE MIB έπεσε 1,21% στις 15.239 μονάδες. Σε επίπεδο τριμήνου, το ιταλικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση 0,75%.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,50% στις 285 μονάδες, ενώ για το τρίμηνο κατέγραψε απώλειες 2,99%.
Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 0,8% το Μάιο στη Γερμανία, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για υποχώρηση 0,3%.
Την ίδια στιγμή, οι γαλλικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee.
Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες καταναλωτικών αγαθών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, σημείωσαν άνοδο 0,5% το Μάιο σε σχέση με το Απρίλιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr