Με σημαντική πτώση ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, με τις εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ οι επενδυτές ρευστοποιούν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο Dow πέφτει 0.26% στις 14.475 μονάδες.
Ο Nasdaq χάνει 0.53% στις 3.232 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχωρεί 0.56% στις 1.552 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 44 μονάδες υποχώρησε η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών το Μάρτιο, από 46 μονάδες το Φεβρουάριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Home Builders/Wells Fargo, οι κατασκευαστές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποφέρουν από τη σύσφιγξη των συνθηκών στην αγορά, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές πίστευαν να αυξηθεί ο δείκτης στις 47 μονάδες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο δείκτης πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει ανάπτυξη, και κάτω από τις 50 μονάδες συρρίκνωση.
Επιμένει πτωτικά η Ευρώπη
Οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηριών συνεχίζονται, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων για το κυπριακό πακέτο στήριξης που αποφάσισε το Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην αυριανή ψήφιση των περικοπών στις κυπριακές καταθέσεις από την Ολομέλεια της Βουλής στη Μεγαλόνησο.
Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ και οι τίλτλοι των μεταλλευτικών εταιριών υποχωρούν.
Ο FTSE πέφτει 0.63% στις 6.448 μονάδες, με τις μετοχές των HSBC και Barclays να έχουν σημαντική πτώση. Καθοδικά κινούνται και οι τίλοι των Rio Tinto, Anglo American.
O CAC υποχωρεί 1.02% στις 3.805 μονάδες, με τη μετοχή της Societe Generale να παρασέρνει προς τα κάτω τη γαλλική αγορά.
Ο DAX χάνει 0.94% στις 7.966 μονάδες.
Ο IBEX 35 πέφτει 2.10% στις 8.435 μονάδες, με τον τίλο της Banco de Sabadell να οδηγεί στο κόκκινο τη Μαδρίτη.
Στην Ιταλία, ο FTSE MIB υποχωρεί 1.22% στις 15.859 μονάδες.
Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 πέφτει 0.48% στις 296 μονάδες.
Υπό τον κίνδυνο της πτώχευσης η Κύπρος
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν οτι η κατάσταση μπορεί να πάρει άσχημη τροπή, αν η Κυπριακή Βουλή δεν εγκρίνει την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων οπότε αναγκαστικά, σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί, η Κύπρος θα αναγκασθεί να πτωχεύσει και να αποχωρήσει απο την Ευρωζώνη.
Μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου βέβαιον οτι έχουν συμφωνήσει στην ψήφιση της πρότασης φορολόγησης η πλειοψηφία των Κυπρίων βουλευτών. Έγινε επίσης γνωστό οτι συζητάται τροποποίηση της πρότασης για φορολόγηση με περιορισμό του συντελεστή φορολόγησης για τους μικρούς καταθέτες και αύξηση της φορολόγησης για τς καταθέσεις άνω των 100.000 Ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, δήλωσε χθές οτι η κυπριακή κυβέρνησης προτίμησε να φορολογήσει και τους μικρούς καταθέτες (κάτω των 100.000 ευρώ) παρόλο που αρχικά η συζήτηση ήταν για φορολόγηση μόνο των μεγάλων καταθέσεων, αφού η κυπριακή κυβέρνηση έχει εγγυηθεί τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.
Τέλος, δεν είναι ακόμη επισήμως γνωστό αν οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη, πράγμα το οποίο θέλει πάση θυσία να αποφύγει η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε οτι έχει έτοιμο "μαξιλάρι" 5 δισ ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις κυπριακές τράπεζες αν υπάρξει φυγή καταθέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr