Wall Street
Σε αναμονή. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί εδώ και αρκετές μέρες στη Wall, με τους επενδυτές να έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα: από τη μία μεριά η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου αναμένονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου παρέμβασης, και από την άλλη οι αμερικανικές εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε στο +0,09% και στις 13.047 μονάδες, ο Nasdaq σταμάτησε στο -0,19% και στις 3.069 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε μόλις 0,11% στις 1.409 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, προς τα πάνω αναθεώρησε τα στοιχεία για την παραγωγικότητα εκτός γεωργικού τομέα β΄τριμήνου στις ΗΠΑ το υπουργείο Εργασίας. Η παραγωγικότητα αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% στο τρίμηνο, από 1,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση ένα μήνα πριν.
Μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία, η παραγωγικότητα έτρεξε με ρυθμό 1,2% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.
Ο ετήσιος δείκτης της ανάπτυξης του εργατικού κόστους διαμορφώθηκε στο 0,9%, σημάδι χαμηλού πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι της Wall Street ανέμεναν αναθεώρηση της παραγωγικότητας στο 1,9%.
Ευρώπη
Με επιφυλακτικότητα αλλά και με ελπίδα υποδέχτηκαν τις πρώτες βάσιμες διαρροές του σχεδίου Draghi, οι αγορές, με τους περισσότερους δείκτες να αντιδρούν θετικά στα δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς κρατικών ομολόγων, με την ευρεία υποστήριξη των μελών του διοικητικού της συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,24% στις 5.658 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στο +0,20% και στις 3.406 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στο +0,51% και στις 6.968 μονάδες.
Παράλληλα, το ευρώ είναι στο +0,2% και στα 1,2595 δολ., ενώ νωρίτερα άγγιξε και τα 1,26 δολ.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν την Πέμπτη, ενώ το ενδιαφέρον θα προσελκύσουν και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις χώρες μέλη της ευρωζώνης τον Αύγουστο αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης. Μάλιστα η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον δείκτη PMI, συρρικνώθηκε σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία.
Αναλυτικά, στην Ισπανία συρρικνώθηκε για 14ο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο στις 44 μονάδες από 43,7 μονάδες τον Ιούλιο.
Στην Γαλλία συρρικνωθηκε στις 49,2 μονάδες από 50,2 μονάδες τον Ιούλιο, αν και οι αναλυτές δεν εκτιμούσαν μεταβολή.
Στη Γερμανία παρέμεινε στο χαμηλό του Ιουλίου του 2009, χωρίς μεταβολή τον Αύγουστο, στις 48,3 μονάδες.
Τέλος, στην Ιταλία ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 44 μοναδες αν και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα τοποθετηθεί στις 43 μονάδες.
Στοιχεία κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύουν συρρίκνωση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών.
Πτώση 1,7% κατέγραψαν τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη, συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η άνοδος των πωλήσεων του Ιουνίου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 0,2% από 0,1%. Σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,75, συμβαδίζοντας και πάλι με τις εκτιμήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr