Ευρώπη
Πολιτική αστάθεια στην Ολλανδία και εκλογική αβεβαιότητα στη Γαλλία δυναμιτίζουν το ήδη αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οδηγώντας τους δείκτες σε σημαντικές απώλειες
Ο FTSE υποχώρησε κατά 1,85% και στις 5.666 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι με απώλειες 2,83% διαμορφώνεται στις 3.098 μονάδες και ο DAX με πτώση 3,36% στις 6.523 μονάδες. Παράλληλα, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 3,83% και ο IBEX στην Ισπανία με απώλειες 2,76%.
Η πολιτική και δημοσιονομική ανησυχία και για την Ολλανδία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού που προκάλεσε η αποχώρηση κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό αντιτασσόμενο σε νέα μέτρα λιτότητας, άνοιξε όπως φαίνεται τον ασκό του Αιόλου για τη... μόλυνση του πυρήνα της ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο των πρόωρων εκλογών για την χώρα-σύμμαχο της Γερμανίας, ενώ θέτει σε κίνδυνο της αξιολόγηση ΑΑΑ του αξιόχρεου της χώρας. Ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων σκαρφάλωσαν σήμερα πάνω από το 6,0%, ενώ το spread του αντίστοιχου ολλανδικού ομολόγου διευρύνθηκε σε υψηλά 3ετίας.
Στο μεταξύ, οι απογοητευτικές μετρήσεις στους δείκτες PMI μεταποίησης και υπηρεσιών στη Γερμανία και την Ευρωζώνη συνέβαλλαν στην αποστροφή ρίσκου επιδεινώνοντας τις προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικά ο δείκτης μεταποίησης στη Γερμανία (αρχική μέτρηση Απριλίου) υποχώρησε στις 46,3 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 49,0 μονάδες με τις εξαγωγές να σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον περασμένο Νοέμβρη.
Και στο σύνολο της Ευρωζώνης η μεταποίηση παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, στις 46,0 μονάδες από τις 47,7 μονάδες.
Στο επίκεντρο παραμένει επίσης η τάση συρρίκνωσης που συνεχίζεται για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα. Παρόλο που τα στοιχεία του δείκτη PMI της HSBC για την κινέζικη μεταποίηση τον Απρίλιο έδειξαν μικρή βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία του Μαρτίου, ο δείκτης παραμένει υπό του 50, παρασύροντας σε πτώση τις επιχειρήσεις που κοιτούν προς Ανατολάς για εξαγωγές.
Έτσι, απώλειες σημείωσαν οι μεταλλευτικές, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τις τιμές των εμπορευμάτων. Η Vedanta υποχώρησε 3,64%, η Antofagasta, έχασε 2,7% ενώ η Rio Tinto σημείωσε απώλειες 3,24%. Απώλειες και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπού οι Daimler και BMW υποχώρησαν πάνω από 2%.
Παράλληλα, απώλειες σημείωσε και ο τραπεζικός κλάδος, με τις Credit Agricole, BNP Paribas και SocGen στη Γαλλία να επηρεάζονται από το ασταθές πολιτικό τοπίο υποχωρώντας άνω του 2%.
Wall Street
Την κατρακύλα έχει πάρει και η Wall Street εξαιτίας του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, η οποία ρίχνει «σκιές» στον αν η «Γηραιά Ήπειρος» θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Ακόμα, οι δείχτες κινούνται καθοδικά εξαιτίας και των αρνητικών προβλέψεων για το 2012 που έβγαλε η, παρασκευάστρια δημητριακών, Kellog Co.
Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 1,09% στις 12.889,04 μονάδες, ενώ καθοδικά κινείται και ο NASDAQ που υποχωρεί κάτω από τις 3.000 μονάδες και με πτώση 1,38% μένει στις 2.959 μονάδες. Σε ανάλογο κλίμα και ο S&P 500 με πτώση 1,11% διαμορφώνεται στις 1.363 μονάδες.
Ανάμεσα στις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση και η Kellogg η οποία βρίσκεται στο -4,7%.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε από την Ευρώπη να εξακολουθήσει «να υποστηρίζει δημιουργικά, ευέλικτα και επιθετικά τις χώρες καθώς προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις».
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ, τα οποία έπειτα από τις δεσμεύσεις περισσότέρων από 20 χωρών μελών θα ξεπεράσουν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, νικητής του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα είναι λιγότερο πρόθυμος από τον Νικολά Σαρκοζί στη λήψη γερμανικής έμπνευσης μέτρων λιτότητας και μπορεί να εξασθενήσει την πολιτική ενότητα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι ο Ολάντ έχει ζητήσει την αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ, ώστε να έχει και αναπτυξιακή διάσταση, ενώ χθες τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο της κάτω από το 1% που είναι σήμερα και να αρχίσει να δανείζει απευθείας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr