Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη που αποκόμισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το γερμανικό χρηματιστήριο να δίνει το έναυσμα για την αντίδραση στις απώλειες των τελευταίων ημερών. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, το «πάρτυ» κράτησε μέχρι το κλείσιμο των δεικτών, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η Γερμανία να κάμψει τις αντιστάσεις της στην ενίσχυση του EFSF.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 4,02% στις 5.294 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι διαμορφώθηκε στο +5,74% και τις 3.023 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε ανοδικά κατά 5,29% στις 5.628 μονάδες.
Άλμα 11,7% σημείωσε η Deutsche Bank και 8,9% η Commerzbank, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Παρίσι. Στο +10% η BNP Paribas, στο +7,8% η Credit Agricole και στο +8,5% η Societe Generale. Στο Λονδίνο η HSBC κέρδισε 2,6%, η Lloyds 4,4%, στο +5,4% η Barclays και στο +5,5% η Royal Bank of Scotland. Με κέρδη 4,1% η UniCredit και 5,7% η Intesa SanPaolo στο Μιλάνο.
Με κέρδη πάνω από 2% κινείται και η Wall Street οδεύοντας ολοταχώς για την τρίτη συνεχή κερδοφόρα συνεδριάσεων καθώς διαφαίνεται ότι η κρίση στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα αναμένεται να δρομολογήσει κάποιο δραστικό σχέδιο διάσωσης.
Ο Dow αυτή την κερδίζει 264 μονάδες στο +2,39 και τις 11.308 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφαλώνει 2,21% στις 2.572 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 2,37% στις 1.191 μονάδες.
Το Eurogroup θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα την πιθανή μόχλευση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF), όπως δήλωσε την Τρίτη η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών κ.Φέκτερ,
Η μόχλευση -με την πιθανή συνδρομή της ΕΚΤ- εξετάζεται ως εναλλακτικός τρόπος για να αυξηθεί η δύναμη πυρός του EFSF, ιδίως μετά την άρνηση της Γερμανίας να αυξηθούν τα κεφάλαια του μηχανισμού.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι αντιτίθεται στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και προέτρεψε όλες τις χώρες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η διάσπαση της Ευρωζώνης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μάλιστα λίγο νωρίτερα από το Συνέδριο των Γερμανών Βιομηχάνων, ότι η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα.
Την προθυμία της να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκφράζει η Ιαπωνία, εάν οι αρχές της Ευρωζώνης θα θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα κατευνάσει τις αγορές.
«Εάν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία», δήλωσε ο Γιουν Αζούμι, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η Ιαπωνία επένδυσε περί τα 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του ΕΤΧΣ το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας. Έτοιμη να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), εάν οι αρχές της ευρωζώνης θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα κατευνάσει τις αγορές, δηλώνει η ιαπωνική κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών της χώρας Γιουν Αζούμι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr