Στην Αγγλία ο FTSE υποχώρησε στο –4,67% και στις 5.042 μονάδες, ο γαλλικός CAC δέχτηκε σφυροκόπημα στο -5,25% και στις 2.782 μονάδες, ενώ ο γερμανικός Dax υποχώρησε κατά 4,96% και στις 5.164 μονάδες.
Οι γαλλικές τράπεζες βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, μετά και από το κατακεραυνωτικό άρθρο του Mohamed El Erian της Pimco αλλά και την φήμη που μετέδωσαν οι FT για έκτακτα stress tess στις γαλλικές τράπεζες , με την SocGen να κλείνει στο -9% και τη BNP Paribas έκλεισε με απώλειες 5,7%.
Στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, με απώλειες 6,69% έκλεισε η Deutsche Bank και 1,13% η Commerzbank. Στο Λονδίνο, η HSBC βρέθηκε στο -4,63%, στο -8,63% η Lloyds, στο -4,28% η RBS και η Barclays στο -8,25%. Στο Μιλάνο, η Unicredit έχασε 5,1% και η Intesa SanPaolo 0,2%.
Ελεύθερη πτώση σημειώνουν αυτή την ώρα και οι δείκτες στη Wall καθώς οι επενδυτές αποθαρρύνονται από τις ζοφερές διαπιστώσεις στις οποίες προέβη χθες η Fed για την παγκόσμια οικονομία, ενώ ανησυχία προκάλεσε η δραματική έκκληση του αμερικανού υπ.Οικ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση το συντομότερο.
Την ίδια ώρα το «εσωτερικό rollover», ξεθαμμένο από τη δεκαετία του 1960 «operational twist», το οποίο ανακοίνωσε χθες η Fed περισσότερο τρόμαξε τους επενδυτές παρά τους καθησύχασε. Αναλυτές επισημαίνουν πως η Fed έδωσε στους επενδυτές ακριβώς αυτά που περίμεναν και τίποτα παραπάνω.
Ο Dow σημειώνει απώλειες 3,92% στις 10.689 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 3,20% στις 2.457 ενώ ο S&P υποχωρεί στο -3,38% και τις 1.127 μονάδες.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα επτά ιταλικών τραπεζών. Πρόκειται για τις Mediobanca, Intesa Sanpaolo, Banca Imi, Cassa Risparmio Bologna και Biis που «υποβαθμίζονται» από την κατηγορία A+ σε Α.Η υποβάθμιση αφορά επίσης και τον τραπεζικό οργανισμό Bnl.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας για ορισμένες ευρωπαικές τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθεί η στήριξη των χρηματοοικονομικών οργανισμών. «Έχουν περάσει πλέον οι μέρες όπου οι τράπεζες μπορούσαν να σωθούν με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών» δήλωσε ο κ. Barnier σε συνέντευξή του στην Le Figaro και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί όμως, να αποκλειστεί ότι κάποιες τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κρατική βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο» δήλωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr