Παράλληλα, μούδιασμα έχει προκαλέσει στις αγορές η εξαγγελία για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,50% στις 5.331 μονάδες, ο γάλλος CAC σημειώνει απώλειες 0,16% στις 3.226 και ο γερμανικός DAX είναι στο – 1,39% στις 5.918 μονάδες.
Όπως λοιπόν ήταν αναμενόμενο Μέρκελ και Σαρκοζί δεν έλυσαν το γόρδιο δεσμό της λύσης του χρέους, προσβλέποντας στην περαιτέρω προώθηση των συμφερόντων τους πριν την πραγματοποίση ενός βήματος όπως το ευρωομόλογο.
Σύμφωνα με τον Mohamed El – Erian της Pimco, η Γερμανία είναι απόλυτα λογικό να θέλει και να προωθεί την πλήρη σύγκλιση και έλεγχο των δημοσιονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης, για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή που θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό της χώρας της. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Πρώτα θα υπάρξει η προσαρμογή και μετά θα απελευθερωθεί οποιοδήποτε “τσεκ” από τον γερμανικό προϋπολογισμό, ανέφερε ο El – Erian.
Την ίδια γραμμή διατήρησε και η Γαλλία, η οποία μάλιστα προωθεί πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και στο δικό της Σύνταγμα. Μάλιστα, θεωρείται ότι θα ασκηθεί και ένα είδος πίεσης στις περιφερειακές οικονομίες, ώστε αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα στις προσπάθειες προσαρμογής.
Ο El -Erian προέβλεψε πως οι αγορές θα υποστούν άμεσες πιέσεις, ενώ τα γερμανικά και τα αμερικανικά ομόλογα θα καταγράψουν ένα νέο ράλι. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pimco θεωρεί ότι τα spreads της περιφέρειας θα αυξηθούν.
Στα μάκρο, πτώση σε σχέση με τον περασμένο μήνα, αλλά αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, σύμφωνα μα τα στοιχεία της Eurostat, κατά 0,6% υποχώρησε ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, ωστόσο, κινήθηκε κατά 2,5% υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2010. Σύμφωνα με την Eurostat, τα τελικά στοιχεία ήταν ανάλογα των αρχικών εκτιμήσεων της Υπηρεσίας.
Τέλος, το 1,564 εκατ. έφτασαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στην Μ. Βρετανία, σκαρφαλώνοντας κατά 37.100 μέσα στον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά 20.000.
Η ανεργία στη Μ. Βρετανία διαμορφώνθηκε τον Ιούνιο στο 7,9% από 7,7% τον Μάϊο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr