Το πολυπόθητο QE3, ένα τρίτο δηλαδή πακέτο νομισματικής χαλάρωσης της Fed, δεν ήρθε ανατρέποντας τις όποιες θέσεις "χτίστηκαν" από την αρχή της συνεδρίασης στη Wall, με τους δείκτες από το +3% να γυρνούν στο -1%. Η Fed περιορίστηκε στη δέσμευση ότι θα κρατήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο μέχρι τα μέσα του 2013 και ότι θα διατηρήσει την πολιτική της επανεπένδυσης των κεφαλαίων που αντλούνται από τις λήξεις των κρατικών χρεογράφων που ήδη διακρατά. Η απόφαση δεν άρεσε οδηγώντας τον Dow στις 10.636 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,61%, κατά 0,52% υποχωρεί ο S&P, στις 1.114 μονάδες και κατά 0,14% ενισχύεται ο Nasdaq, στις 2.362 μονάδες.
Τελικά τα κατάφεραν και έκαναν τη μεγάλη ανατροπή οι ευρωπαϊκοί δείκτες, γυρνώντας από το -3% στο +1,6%, με εξαίρεση τον γερμανικό DAX. Η αντίδραση από το πρωινό sell off ήρθε μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της S&P πως δεν επίκειται υποβάθμιση Γαλλίας ή Μ.Βρετανίας, οι οποίες αποτέλεσαν και το turning point στην αλλαγή του κλίματος. Ο DAX αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, καθώς η προοπτική ότι η Γερμανία θα “πληρώσει” τελικά ακριβά τη μετάδοση της κρίσης έχει βαρύνει την επενδυτική διάθεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 1,89% στις 5.165 μονάδες, κατά 0,10% πτωτικά έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 5.917 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος ηγήθηκε της ανοδικής προσπάθειας, έκλεισε στο +1,63% στις 3.176 μονάδες.
Πτωτικά κινήθηκαν τα spreads των δεκαετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας, μετά τις διακηρύξεις της ΕΚΤ για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Τα spreads των 10ετών ιταλικών τίτλων υποχωρούν κατά 21,7 μ.β. στις 280 μονάδες βάσης, ενώ των ισπανικών ανέρχονται σε 270,96 μονάδες βάσης, με πτώση 18,475 μ.β.
Πτωτικά κινούνται τα spreads και των ελληνικών 10ετών ομολόγων, στις 1.276 μονάδες βάσης, τα Ιρλανδικά στις 767 μ.β. και τα πορτογαλικά στις 830 μ.β.
Ισχυρές ήταν οι απώλειες στον κλάδο των πετρελαιοειδών με τις BP και Shell να κλείνουν με απώλειες πάνω από 5% ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και η Total.
Σε δηλώσεις του ο “γκουρού” των αγορών Mark Faber δήλωσε ότι το sell off έχει φτάσει στα όρια του και αναμενει βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη. Όμως πιστεύει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία. Ωστόσο, η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη, με κυρίαρχο θέμα προς τα που κατευθύνεται η αμερικανική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr