Ωστόσο, η νευρικότητα των επενδυτών και η ευμετάβλητη ψυχολογία των αγορών έστρεψε ακολούθως τους δείκτες σε ελεύθερη πτώση με τον CAC να υποχωρεί 3,67, τον DAX να βουλιάζει 5,95% και ο FTSE 3,75%.
Ισχυρές είναι οι απώλειες στον κλάδο των πετρελαιοειδών με τις BP και Shell να χάνουν πάνω από 5% ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και η Total. Πτώση σημειώνουν και οι βρετανικές τράπεζες όπως επίσης και ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE που υποχωρεί κατά 5% καθώς ανακοίνωσε πτώση κερδοφορίας και μείωση των προβλέψεων της για το 2011.
Σε δηλώσεις του ο “γκουρού” των αγορών Mark Faber δήλωσε ότι το sell off έχει φτάσει στα όρια του και αναμενει βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη. Όμως πιστεύει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία. Ωστόσο, η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη, με κυρίαρχο θέμα προς τα που κατευθύνεται η αμερικανική οικονομία.
Ασιατικές
Νωρίτερα, στο “φότο – φίνις” μάζεψαν τις απώλειες τους οι ασιατικές αγορές.
Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο Nikkei υποχωρούσε κατά 4% στο μέσον της συνεδρίασης, ενώ του Χονγκ Κονγκ έχανε 7,24% λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών.
Προς το τέλος των συνεδριάσεων η αντίδραση στα ασιατικά ταμπλό ήταν έντονη, με πιο αξιοσημείωτη την “τούμπα” του αυστραλιανού S&P ο οποίος γύρισε σε θετικό πρόσημο ισχυρές απώλειες άνω του 3% που είχε για να κλείσει τελικά στο +0,84%.
Αναλυτές περιμένουν ότι η Κίνα η οποία σήμερα θα ανακοινώσει τους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής και εγχώριες επενδύσεις αναμένουν ότι θα πάει καλά, παρόλο που ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός της θα ξεπεράσει το 4%. Επίσης αυτό που μέτρησε είναι ότι οι ασιατικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες, ακόμη και οι κινεζικές είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένες σε αμερικανικά ομόλογα, από ότι αρχικά θεωρούνταν. και ότι τα κέρδη τους δε θα επηρεαστούν ώστε να χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια, σύμφωνα με τη CLSA.
Η China Life και η Ping An, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, έχουν τα περισσότερα κεφάλαια που διαχειρίζονται στο εσωτερικό της Κίνας.
Η RBS Σιγκαπούρης σε σημείωμα της αναφέρει ότι σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας 2 τα χαρτοφυλάκια τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών πάνω από AA- θεωρούνται μηδενικού κινδύνου .
Ο ιαπωνικός Nikkei περιόρισε τις απώλειες του στο 1,89% στις 8.926 μονάδες. Ο Hang Seng υπέστη ελαφρύτερη καθίζηση 2,97% ενώ στην Κίνα ο Shanghai Composite μάζεψε τις απώλειες του και κλείνει με θετικό πρόσημο +0,17. Ο κορεάτικος Kospi κινήθηκε στο -2,63%.
Οι πωλητές ήταν ξενοί ενώ τοπικοί θεσμικοί έσπευδαν να στηρίξουν.
Οι ασιατικές αγορές μετρούν τις πληγές τους έχοντας υποστεί τον Αύγουστο απώλειες ύψους 14,2% στο Χονγκ Κονγκ και 9,9% στην Ιαπωνία.
Υπενθυμίζεται ότι τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, δίνοντας τροφή στο παγκόσμιο sell off που πραγματοποιείται εδώ και έντεκα περίπου ημέρες. Από την άλλη, η προσπάθεια ανατροπής του κλίματος στις ευρωαγορές από την απόφαση της ΕΚΤ να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έπεσε στο κενό.
Το "γάντι" πέταξε στους οίκους αξιολόγησης ο Αμερικανός πρόεδρος Μ. Ομπάμα, κατά το έκτακτο σημερινό διάγγελμα του, αναφέροντας πως όποια αξιολόγηση κι αν ανακοινωθεί για την αμερικανική οικονομία αυτή θα έχει πάντα την άριστη. “Έχουμε την καλύτερη οικονομία, τους καλύτερους επιχειρηματίες και την καλύτερη παιδεία στον κόσμο. Τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας είναι διαχειρίσιμα, και γι' αυτά θα ληφθούν αποφάσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.”,ανέφερε.
Η ομιλία του Ομπάμα φαίνεται πάντως πως δε συνεπήρε τους αμερικανούς επενδυτές, αφού ο Dow Jones έχασε 5,35% στις 10.833 μονάδες, o S&P 500 υποχώρησε κατά 6,66% στις 1.119 και ο Nasdaq κατά 6,71% στις 2.358 μονάδες.
Δημήτρης Κώτσος - Τάκης Λαϊνάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr