Συνεχίζεται η καταβύθιση στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η ευφορία για την κίνηση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα δεν διήρκεσε πολύ και επανήλθαν οι ανησυχίες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας που πυροδότησε η κίνηση της S&P να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.
Τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου εξανεμίστηκαν από τις ισχυρές πιέσεις και τις επακόλουθες απώλειες που υφίστανται οι κλάδοι των αυτοκινητοβιομηχανιών πληροφορικής και των μεταλλευτικών που πλήττονται περισσότερο καθώς υποχωρούν οι τιμές των μεταλλευμάτων
O FTSE υποχωρεί κατά 1,87% στις 5.149, ο DAX κατά 1,42 % στις 3.232 μονάδες και ο CAC κατά 2,09 στις 6.106.
Τα εμπορεύματα συνεχίζουν να διευρύνουν τις απώλειες τους με τους επενδυτές να φοβούνται νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο χαλκός υποχωρεί κατά 1%.
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις αγορές μετά την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει κατά μία μονάδα την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, ενώ τις ανησυχίες είχε εντείνει η “βουτιά” των ασιατικών αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εν τέλει θα παρέμβει «δραστικά» στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να απαντήσει στην κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε στην Φρανκφούρτη με θέμα τη σταθεροποίηση των αγορών, με τυχόν αγορά ιταλικών ομολόγων, όταν ανοίξουν οι αγορές μετά την υποβάθμιση-σοκ των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s.
Αναφορικά με τα χρηματιστήρια που φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα από την “ασπίδα προστασίας” που έτεινε η ΕΚΤ,στην Ιταλία, ο δείκτης FTSEMIB σκαρφαλώνει 4,8% ενώ στην Ισπανία, ο IBEX 35 κερδίζει 4%.
Το spread των δεκαετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε κατά 43 μ.β. διαμορφώνοντας το επιτόκιο δανεισμού στο 5,57% ενώ το αντίστοιχο ισπανικό υποχώρησε σχεδόν 65 μ.β με το επιτόκιο στο 5,39%.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τη διακύρυξη της ΕΚΤ πως θα παρέμβει “δραστικά” με την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να μειωθεί το ιταλικό και ισπανικό χρέος.
Το πετρέλαιο υποχωρεί για μία ακόμη ημέρα με το αργό να κινείται στα 84,63 και το brent στα 107,06.
Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος της ευρωζώνης κατρακύλησε τον Αύγουστο στo χαμηλότερo επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2009, εξαιτίας των ανησυχιών ότι κυβερνήσεις και διεθνείς θεσμοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, σύμφωνα με έρευνα.
Το ερευνητικό ινστιτούτο αγοράς Sentix είπε τη Δευτέρα ότι ο βασικός του δείκτης υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, στο -13,5 τον Αύγουστο από 5,3 τον Ιούλιο, ένδειξη χειρότερη ακόμη και από την χαμηλότερη εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση στο 1,9.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr