Ελαφρώς πτωτικά κινούνται αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αγορές.Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P αντιμάχεται στο συναίσθημα των αγορά την είδηση της απόφασης της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Η απόφαση αυτή έφερε σημαντικά κέρδη στον δεικτοβαρή ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τους δείκτες σε Ιταλία και Ισπανία καθώς και στα κυριότερα ευρωπαϊκά ταμπλό. Ωστόσο, η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη καθώς τα πραγματικά προβλήματα των οικονομιών, εξακολουθούν να ανησυχούν τους επενδυτές.
O αγγλικός FTSE υποχωρεί 0,09% , ο CAC κατά 0, 37%, ενώ ο DAX παραμένει σχεδόν αμετάβλητος καθώς τα κέρδη των τραπεζών εξανεμίζονται από τις απώλειες του βιομηχανικού κλάδου.
Αναφορικά με τις τράπεζες, η Unicredit 6,77% η Banco Santander στο +5,45, η RBS συο 6,45 και η BNP Paribas στο +6,49. Σε κάμψη βρίσκεται ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την υποβάθμιση του από την Morgan Stanley . Η VW υποχωρεί -3,27% και η Peugeuot 0,2%. Αξιοσημείωτη πτώση 4% σημειώνει ο γερμανικός κολοσσός Basf.
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στις αγορές μετά την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει κατά μία μονάδα την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, ενώ τις ανησυχίες είχε εντείνει η “βουτιά” των ασιατικών αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εν τέλει θα παρέμβει «δραστικά» στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να απαντήσει στην κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε στην Φρανκφούρτη με θέμα τη σταθεροποίηση των αγορών, με τυχόν αγορά ιταλικών ομολόγων, όταν ανοίξουν οι αγορές μετά την υποβάθμιση-σοκ των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s.
Αναφορικά με τα χρηματιστήρια που φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα από την “ασπίδα προστασίας” που έτεινε η ΕΚΤ,στην Ιταλία, ο δείκτης FTSEMIB σκαρφαλώνει 4,6% ενώ στην Ισπανία, ο IBEX 35 κερδίζει 4%.Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στο 1,4327, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου και της βρετανικής λίρας υποχωρεί στο 1,087 και 0,872 αντίστοιχα. Το δολάριο υποχωρεί επίσης έναντι του γιεν στα 77,79.
Το πετρέλαιο υποχωρεί για μία ακόμη ημέρα με το αργό να κινείται στα 84,63 και το brent στα 107,06.
Κινέζικο βασανιστήριο
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,2% στις 9.095 μονάδες, ο Shanghai Composite στην Κίνα βούλιαξε κατά 3,62% στις 2.651 μονάδες , ενώ απώλειες 4% στις 20.100 καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Ο αυστραλιανός S&P υποχώρησε στα επίπεδα των 4.067 μονάδων με πτώση 2,47%.
Οι μεγαλύτερες απώλειες -σχεδόν 7%- σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο της Κορέας, όπου προσωρινά διεκόπησαν οι συναλλαγές.
Μπορεί οι υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες της G7 να διαβεβαίωσαν ότι θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να σταθεροποιήσουν τις αγορές μετά την υποβάθμιση κατά μία μονάδα των ΗΠΑ από την S&P, και η ΕΚΤ να δήλωσε “παρούσα” στην αντιμετώπιση της κρίσης με τη “δραστική” συμμετοχή της στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, αλλά φαίνεται πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ασιατικές αγορές στην ανάκαμψη της οικονομίας έχει χαθεί για τα καλά: τα 5,4 δισ. δολάρια που έχουν κάνει “φτερά” από τις αγορές από τις 26 Ιουλίου τα λένε όλα.
Τάκης Λαϊνάς - Δημήτρης Κώτσος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr