Πιο συγκεκριμένα, ο Dow ενισχύθηκε 0,25%, στις 11.896 μονάδες, ο S&P κέρδισε 0,50% στις 1.260 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,89% στις 2.693 μονάδες.
Από την άλλη οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν την κατακρήμνιση τους σε χαμηλά 11μηνου με την τρελή κούρσα των ιταλικών και ισπανικών spread στο προσκήνιο, αλλά και τους φόβους πως η “μπάλα” του χρέους μπορεί να παρασύρει και το Βέλγιο του οποίου τα spread “τρέχουν” επίσης σε ιστορικά υψηλά.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 2,34% στις 5.585 μονάδες, ο γαλλικός CAC40 σημείωσε πτώση 1,95% στις 3.454 μονάδες, ενώ στις 6.632 μονάδες βρέθηκε ο γερμανικός DAX με απώλειες 2,43%.
Στις ΗΠΑ, παρά την ψήφιση του νόμου για την αύξηση του ορίου χρέους, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κυρώνοντας τον, ισχυρές ήταν οι αντιδράσεις από τον Τύπο αλλά και επιφανείς οικονομολόγους πως η συμφωνία είναι απλώς ένα “χανζαπλαστ” στη βαθιά πληγή του δημοσίου χρέους, την επίλυση του οποίου απλώς μεταθέτει.
Οι ΗΠΑ έχουν πλέον στραμμένο πάνω τους το αυστηρό βλέμμα των οίκων αξιολόγησης, αφού Moody's και Fitch μπορεί να ανακοίνωσαν πως διατηρούν το ΑΑΑ στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, έχουν όμως υπό αυστηρή παρακολούθηση την πορεία που θα ακολουθήσει η αμερικανική οικονομία το προσεχές διάστημα. Την ίδια ώρα με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της S&P η οποία είχε ζητήσει μεγαλύτερες περικοπές κατά άνω του 1 τρισ. για να μην υποβαθμίσει τη χώρα.
Την μείωση των κερδών της κατά 31% ανακοίνωσε η γαλλική Societe Generale στα 747 εκατ. ευρώ, ενώ αρνητικά φαίνεται να επέδρασε η έκθεση της στο ελληνικό χρέος. Αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη μείωση των κερδών της στα 993 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τράπεζα, τα έσοδα της αναρριχήθηκαν κατά 1% στα 6,49 δισ. ευρώ, αλλά η αύξηση 4,3% στα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας στα 4,24 δισ ευρώ ήταν καθοριστική. Ττο πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, είχε ως αποτέλεσμα την προ φόρων απομείωση 395 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου διάσωσης, οι επενδυτές δέχονται απομείωση 21% στα ομόλογά τους που λήγουν μέχρι το 2020.
Τον κώδωνα του κινδύνου για επιβράδυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο οίκος, η αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στα μάκρο της ημέρας, σημαντική επιβράδυνση σημείωσε κατά τον μήνα Ιούλιο ο κλάδος των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη.
Ο σχετικός δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,6 μονάδες, έναντι 53,7 μονάδων τον αμέσως προηγούμενο μήνα Ιούνιο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Περαιτέρω πτώση σημείωσε ο δείκτης PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, αφού διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες από 53,3 μονάδες τον Ιούνιο και 54,6 μονάδες το Μάιο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης υποδηλώνει ανάπτυξη του κλάδου.
Παράλληλα, οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο υποχώρησαν 0,8% στα 440,69 δισ. δολ., ακολουθώντας την αύξηση κατά 0,6% το Μάιο και την πτώση κατά 0,9% τον Απρίλιο.
Περί τις 114 χιλ νέες θέσεις εργασίας προστέθηκαν στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία ADP.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν αύξηση μόλις κατά 85 χιλ των νέων θέσεων εργασίας.
Τα αντίστοιχα στοιχεία του αμέσως προηγούμενου μήνα Ιουνίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά στις 145 χιλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr