Σθεναρά αντιστάθηκε η Wall στα αρνητικά ερεθίσματα ήρθαν από τρία μέτωπα: το μέτωπο των μάκρο και τα μη ικανοποιητικά στοιχεία του ISM υπηρεσιών, από το μέτωπο της Κίνας, όπου τα επιτόκια αυξήθηκαν προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καλπάζων πληθωρισμός και από την Ευρώπη που απέκτησε από χθες άλλον ένα σοβαρό πονοκέφαλο με την υποβάθμιση της Πορτογαλίας και τη σεναριολογία ότι με το πρώτο πακέτο διάσωσης δε “βγαίνει”
Τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία που κατά κανόνα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν καλλίεργήσει ένα ισχυρό κλίμα απαισιοδοξίας. Το “πάρτι” όμως που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα μπορεί να έλαβε “στοπ” χθες αλλά τα μεθεόρτια “κράτησαν” τα πρόσημα θετικά. Οι επενδυτές επέμειναν στη στήριξη μετοχών που κατρακύλησαν τους τελευταίους μήνες.
Ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,44 % στις 12.626 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφάλωσε κατά 0,29% στις 2.834 μονάδες και ο S&P σημείωσε κέρδη 0,10% στις 1.339 μονάδες.
Στα μάκρο, ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε για τον Ιούνιο στο 53,3% από 54,6% το Μάϊο. Οι οικονομικοί αναλυτές περιμέναν μία πιο περιορισμένη πτώση στο 54%.
Υπενθυμίζεται ότι δείκτης άνω του 50% υποδεικνύει ανάπτυξη του κλάδου.
Moodys και S&P επανέφεραν τις ευρωαγορές σε νέο κύκλο απωλειών
Η χθεσινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον πρώτο οίκο, καθώς και η εκτίμησή του ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης, θυμίζουν κάτι από... Ελλάδα.
Έκδηλοι ήταν οι φόβοι για ένα "ντόμινο" στην ευρωπεριφέρεια, με αγορές και επενδυτές να ανησυχούν ότι η εξάπλωση της ελληνικής κρίσης είναι αναπόφευκτη. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη συνάντηση των κορυφαίων ευρωπαικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ομίλων στο Παρίσι, προκειμένου να συζητηθούν λεπτομερώς οι ότροι της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο δάνειο για Ελλάδα.
Οι επιπτώσεις από την προειδοποίηση της S&P για το γαλλικό σχέδιο καθόρισαν την πορεία των διεθνών ταμπλό, ενώ την ίδια στιγμή οι επικρίσεις και η απάντηση στις επικρίσεις για την 'υπερβολική εκτίμηση" του οίκου, δίνουν και παίρνουν.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,35% στις 6.003 μονάφδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,44% στις 3.961 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,11% στις 7.431 μονάδες. Στο 1,43 το ευρώ.
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά τέσσερις βαθμίδες προχώρησε την Τρίτη η Moody’s.
Τα ομόλογα βαθμολογούνται πλέον με Baa1 από Ba2, είναι δηλαδή στην κατηγορία των μη επενδυτικών ομολόγων (junk).
Επιπλέον υποβαθμίστηκε η βραχυπρόθεσμη ικανότητα της Πορτογαλίας από Prime-2 σε Not-Prime.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ό τη Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης πριν επιστρέψει στις αγορές και ότι θα τεθεί σαν προϋπόθεση για αυτό η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Προσθέτει δε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες πως το πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος δεν θα πετύχει τους στόχους του, λόγω των δυσκολιών στον περιορισμό των δαπανών, στην μείωση της φοροδιαφυγής και στην υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr