Μεικτά ήταν τελικά τα πρόσημα που επικράτησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά το δυναμικό τους ξεκίνημα σήμερα, σαφώς επηρεασμένες από τις εξελίξεις στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο. Η είδηση ότι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας δεν κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 δις. ευρώ που υλοποιούσε, καθώς το κλίμα εμπιστοσύνης για την κρίση χρέους της Ευρώπης έχει «ροκανίσει» οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια, χάλασε το κλίμα που δημιούργησε η συμφωνία των Ευρωπαίων ως προς τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για τη χώρα.
Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 10O ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 5.698 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,08% στις 3.785 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,39% στις 7.121 μονάδες. Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 1,61% μετά από βουτιά στις τιμές των μετοχών των UniCredit και Intensa Sanaolo, κατά 8,9 % και 7.2% αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στο ιταλικό χρηματιστήριο η είδηση ότι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Unione di Banche Italiane (UBI), δεν κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1 δις. ευρώ που υλοποιούσε, καθώς το κλίμα εμπιστοσύνης για την κρίση χρέους της Ευρώπης έχει «ροκανίσει» οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια. Οι ανάδοχοι που καλούνται πλέον να καλύψουν την ΑΜΚ είναι οι Mediobanca, Morgan Stanley, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank και ING Groep.
Η τράπεζα πρόσφερε οκτώ νέες μετοχές για κάθε 21 παλαιές στην τιμή των 3,808 ευρώ, με την τιμή του ταμπλό όμως να πέφτει σήμερα κάτω από την τιμή προσφοράς, ήτοι στα 3,802 ευρώ. Με αυτήν την ΑΜΚ, η UBI ευελπιστούσε να αυξήσει το δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 8,1%, επίπεδα που αν και ασφαλή παραμένουν «ισχνά» σύμφωνα με την Macquarie Group.
«Η ανησυχία και η αβεβαιότητα γύρω από την πραγματική κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών είναι μεγάλη», αναφέρει ο αναλυτής Paul Vrouwes της ING Investment Management. «Η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τους επενδυτές να μην εμπιστεύονται πλέον την UBI».
Στα μάκρο της ημέρας, σε αναπτυξιακή τροχιά επέστρεψαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ το μήνα Μάϊο, μετά την κάμψη που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,9% από πτώση 2,7% τον Απρίλιο, ενώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά ενισχύθηκαν κατά 1,6% από υποχώρηση 0,8% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση κατά 1.6%.
Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις του (26 Μαΐου) το υπουργείο είχε ανακοινώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%. Η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε πάντως αισθητά σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 όταν είχε εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 3,1% του ΑΕΠ.
"Κλείδωσε" η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην επιπλέον χρηματοδότηση στη χώρα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους. Να σημειωθεί ότι αν και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν γίνεται αναφορά για το συγκεκριμένο ποσό του πακέτου, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 δισ. ευρώ.
Στα μάκρο της ημέρας, απροσδόκητη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία, και διαμορφώθηκε στις 114,5 μονάδες από τις 114,2 μονάδες το Μάιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση στις 113,5 μονάδες. Οι γερμανικές εταιρείες έχουν αυξήσει την παραγωγή και τις προσλήψεις, ωθώντας το δείκτη της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr