Αντιμέτωπες με αντίρροπες δυνάμεις βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες επανέφεραν τις ανησυχίες περί εξάπλωσης της κρίσης και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, πραγματοποιώντας επιφυλακτικές κινήσεις. Οι αγορές φαίνεται πως προσπάθησαν να "ζυγίσουν" από τη μία την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη τις δηλώσεις των ξένων οίκων που κάνουν λόγο για πτώχευση της χώρας εντός της επόμενης τριετίας. Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαιώνει ότι δεν θα ληφθεί καμία οριστική απόφαση για την Ελλάδα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα είναι ανεξέλεγκτη για την ΕΕ.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 0,04% στις 5.773 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,15% στις 3.871 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 0,10% στις 7.278 μονάδες. Στα 1,44 δολάρια το ευρώ.
Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατήρησε όπως αναμενόταν τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC), καθώς, όπως ανακοίνωσε, οι οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που επέβαλαν τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.
Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες επανήλθε στην ανακοίνωση η φράση ότι “θα παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο” τα επιτόκια σ' αυτό το ύψος, δηλαδή μεταξύ 0% και 0,25%, αφού σκοπός της Fed είναι να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.
Τέλος Ιουνίου ολοκληρώνεται και ο δεύτερος κύκλος πιστωτικής χαλάρωσης (QE2) της Fed ύψους 600 δισ. δολαρίων, χωρίς να γίνει κάποια νύξη για παράταση της ή για την εισαγωγή νέου προγράμματος στήριξης της οικονομίας, παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη είναι βραδύτερη των εκτιμήσεων.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ανησυχίες εκφράστηκαν για ακόμη μία φορά για την αγορά εργασίας, καθώς οι συνθήκες παραμένουν αδύναμες, ενώ και ορισμένοι κλάδοι επενδύσεων και η αγορά ακινήτων παραμένουν με μετριοπαθείς έως αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Παράλληλα, στο 2,7% με 2,9% τοποθετεί τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2011 η Federal Reserve, υποβαθμίζοντας την εκτίμησή της για 2η φορά μέσα στο έτος, ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,1% με 3,3%. Παράλληλα, στο 3,3% με 3,7% από 3,5% με 4,2% προηγουμένως βλέπει το ΑΕΠ του 2012, ενώ του 2013 στο 3,5% έως 4,2% έναντι 3,5% έως 4,3%.
Η Fed εκτιμά την ανεργία για το 2011 να διαμορφώνεται μεταξύ 8,6% και 8,9% από 8,4% με 8,7% στις εκτιμήσεις του Απριλίου ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2012 στο 7,8% με 8,2% από 7,6% με 7,9%. Τέλος για το 2013 η Fed αναμένει η ανεργία να φτάνει μεταξύ 7,0% και 7,5% από 6,8% με 7,2% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Πτώχευση στα επόμενα τρία χρόνια προεξοφλεί για την Ελλάδα η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, η Pimco, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των χωρών της Ευρωζώνης θα επιδεινωθούν...
Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή της Pimco, Άντριου Μπολλς, οι προσπάθεις για την καταβολή του νέου πακέτου στήριξης στη χώρα δεν θα παράσχουν ουσιαστική βοήθεια στη χώρα, αλλά απλά θα μεταθέσουν τη χρεοκοπία για τα επόμενα χρόνια και όχι για τώρα. "Η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπήμένη", τόνισε.
Στα μάκρο της ημέρας, κατώτερη της προβλεπόμενης η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τηςEurostat, οι νέες παραγγελίες στον βιομηχανικό κλάδο αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο της τάξεως του 1% σε μηνιαία βάση και κατά 14,2% σε ετήσια βάση.
Επίσης, η Eurostat αναθεώρησε τα στοιχεία του Μαρτίου, εκτιμώντας πλέον ότι εκείνο τον μήνα οι βιομηχανικές παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 1,5% σε μηνιαία βάση (έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση κατά 1,8%) , ενώ σε ετήσια βάση είχαν αυξηθεί κατά 14,3%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr