Παρά το “νωχελικό” ξεκίνημα οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, έπειτα από την δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα του θα στηρίξει περαιτέρω την Ευρώπη, αγοράζοντας περισσότερο ευρωπαϊκό χρέος, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, σημαντική ήταν η στήριξη από τις τοποθετήσεις των Μπαρόζο και Μέρκελ, οι οποίοι δήλωσαν στήριξη στις προσπάθειες να μπει ένα τέλος στην κρίση, ενώ επικράτησε αισιοδοξία τόσο για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή όσο και για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, επαναφέρει κερδοφορία στα ευρωπαϊκά ταμπλό.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε κατά 1,44% στις 5.775 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2% στις 3.877 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο της τάξεως του 1,67% στις 7.286 μονάδες. Πάνω από το 1,43 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,43670 δολάρια.
Στήριξη στην Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη υπερχρεωμένη Ευρωζώνη θα παράσχει η Ιαπωνία. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Yoshihiko Noda σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδωσε τη δέσμευσή ότι η χώρα του πρόκειται να αγοράσει περαιτέρω ευρωπαϊκό χρέος, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην περιφέρεια.
Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε ότι η Ιαπωνία θα ενισχύσει το δανεισμό της σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, με σκοπό να συμβάλει στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η ετοιμότητα αυτή της Ιαπωνίας ως προς την συμμετοχή στην επίλυση των ταλαιπωρημένων κρατών - μελών της ευρωπαϊκής περιοχής πηγάζει από τις έντονες ανησυχίες, ότι σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξαπλωθεί περαιτέρω, τότε οι ιαπωνικές εξαγωγές θα πληγούν βαθύτατα και μαζί τους και το γιεν.
Στα μάκρο της ημέρας, στο -9 από 3,1 τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο στη Γερμανία, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2000, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ελληνική κρίση χρέους. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για περαιτέρω υποχώρηση της τάξεως του -2.
Στο μεταξύ, την επιβίωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού fund της Νορβηγίας, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει τελικά.
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Yngve Slyngstad, ο επικεφαλής του fund, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι αρκετοί δηλώνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει, είτε τη δημοσιονομική ένωση είτε τη διάσπαση του ευρώ. «Δε νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια για την ευρωζώνη. Ίσως να αποτελεί πραγματικότητα αυτή τη στιγμή για ένα μόνο μέλος της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πτώση 3,8% στις μεταπωλήσεις κατοικιών σημείωθηκε το Μάΐο σύμφωνα με ανακοίνωση σε ένα Ένωση Ιδιοκτητών φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο των εποχικά προσαρμοσμένων 4,81 εκατ.. Η πτώση ήταν πάντως μικρότερη από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν πτώση της τάξεως του 5%. Η μέση τιμή πώλησης των σπιτιών υποχώρησε κατά 4,6% σε ετήσια βάση στα 166.500 δολ.
Οι κατοικίες προς πώληση μειώθηκαν κατά 1% στις 3,72 εκατ., αντιπροσωπεύοντας την προσφορά για 9,3 μήνες, σε σχέση με 9 μήνες που αντιπροσώπευε ο αντίστοιχος αριθμός του Απριλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr