Με απώλειες που έφτασαν το 1% έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα συνεχή αρνητικά μάκρο των ΗΠΑ, ήρθαν να προστεθούν στη σύγχυση που έχει προκληθεί σχετικά με την επίλυση του ελληνικού προβλήματα. Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, τη Γερμανία και κάθε εμπλεκόμενο με την ευρωζώνη, είναι τόσο αντιφατικά, που οι “εύθραυστες” αγορές δεν μπορούν να στηριχθούν στις διαβεβαιώσεις ορισμένων αξιωματούχων, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι θα υπάρξει επίλυση της ελληνικής κρίσης έως τα τέλη του Ιουνίου. Το "σήριαλ" με την πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου επαναφέρει στο προσκήνιο τις έντονες ανησυχίες περί εξάπλωσης της κρίσης. Την ίδια στιγμή, βαρίδι για τις ευρωαγορές αποτέλεσε ο τεχνολογικός κλάδος.
Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε πτωτικά κατά 1,03% στις 5.929 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,05% στις 3.965 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,06% στις 7.217 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, κατώτερη των εκτιμήσεων η υποχώρηση του δείκτη PMI για τον κλάδο της μεταποίησης της Ευρωζώνης το Μάϊο, καθώς μειώθηκε στο 54,6 από 58 τον Απρίλιο, ενώ η αρχική ένδειξη έθετε το δείκτη στο 54,8. Στο ίδιο μοτίβο και ο δείκτης ΡΜΙ για τον βιομηχανικό κλάδο υποχώρησε στο 55,3 από 60,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ η αρχική ένδειξη έκανε λόγο για υποχώρηση στο 55,3.
Μικρότερη από τις εκτιμήσεις ήταν η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ για το μήνα Μαϊο.Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 38. 000 τον τελευταίο μήνα, η μικρότερη άνοδος από τον Σεπτέμβριο, ενώ το προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο νούμερο ήταν της τάξεως των 177.000 νέων θέσεων, κάτι που είχε δημιουργήσει προσδοκίες για μία άνοδο της τάξεως των 175.000 μες στο Μάϊο.
Επιβράδυνση στην ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα έδειξαν τα στοιχεία για την κατασκευαστική δραστηριότητα του Μαΐου που έπεσε στο 53,5% από το 60,4% του Απρίλιο.
Ο κατασκευαστικός τομέας σημειώνει ανάπτυξη τους τελευταίους 22 μήνες, παρόλο που η ανάπτυξη αυτή έχει αρχίσει να εμφανίσει σημάδια κόπωσης τους τελευταίους 3 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι δείκτης άνω του 50% υποδεικνύει ανάπτυξη.
Επιβράδυνση στην ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα έδειξαν τα στοιχεία αφού ο δείκτης ISM μεταποίησης του Μαΐου που έπεσε στο 53,5% από το 60,4% του Απρίλιο. Ο μεταποιητικός κλάδος σημειώνει ανάπτυξη τους τελευταίους 22 μήνες, παρόλο που η ανάπτυξη αυτή έχει αρχίσει να εμφανίσει σημάδια κόπωσης τους τελευταίους 3 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι δείκτης άνω του 50% υποδεικνύει ανάπτυξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr