Μεικτά ήταν τα πρόσημα που διαμορφώθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ενώ είχαν διαφοροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, σήμερα “κόλλησαν” από τη νευρικότητα της Wall. Παρίσι και Φρανκφούρτη έκλεισαν με απώλειες, ενώ το Λονδίνο, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε, παρέμεινε σε θετικό έδαφος μετά το 4ήμερο αργιών και σαββατοκύριακου.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,21% στις 6.083 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,29% στις 4.097 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση κατά 0,36% στις 7.501 μονάδες.
Πτωτικά, από τα επίπεδα ρεκόρ τη Δευτέρα κινήθηκε ο χρυσός, και το ασήμι σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε επτά εβδομάδες, μετά την είδηση της δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, που είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένηση των επενδύσεων σε πολύτιμα μέταλλα.
Ανοδικά κινήθηκε αρχικά ο χρυσός φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά η είδηση για τη δολοφονία του αρχηγού της Αλ-Κάϊντα από τις αμερικανικές δυνάμεις έστειλαν το χρυσό σχεδόν 2% χαμηλότερα,.
Αργότερα οι αγορές χρυσού από τους επενδυτές ώθησαν ξανά το μέταλλο υψηλότερα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αλλά οι τιμές παραγωγής άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα σε περίπου τρία χρόνια.
Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα καθαρά κέρδη αναρριχήθηκαν 10%, σε 2,22 δισ. δολάρια, ή 28 σεντς ανά μετοχή, από 2,03 δισ. δολ. ή 25 σεντς ανά μετοχή, στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 60 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα υποχώρησαν ελαφρά σε 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από 16,6 δισ. δολάρια. Αναλυτές της Wall Street ανέμεναν κέρδη 58 σεντς ανά μετοχή, με έσοδα ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της FactSet Research.
Στα μάκρο της ημέρας, οριακά μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδο σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη τον Μάρτιο εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας σύμφωνα με στοιχεία την Τρίτη, υποδηλώνοντας αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, o δείκτης ΡΡΙ αυξήθηκε 0,7% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο και 6,7% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 0,6% και 6,6% αντίστοιχα. Η αύξηση των τιμών παραγωγού συνήθως μεταφράζεται σε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή, άρα και σε πληθωριστικές πιέσεις.
Αύξηση για πέμπτο διαδοχικό μήνα κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες το Μάρτιο στις ΗΠΑ ξεπερνώντας παράλληλα τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι παραγγελίες σημείωσαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα άνοδο 3% στα 462,91 δισ. δολ..
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr