Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,04% στις 6.053 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,57% στις 4.039 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,17% στις 7.205 μονάδες. Κατά 0,32% έχασε το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,06% ενισχύθηκε της Λισσαβόνας και κατά 1,16% διολίσθησε του Δουβλίνο. Πάνω από το 1,44 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,4433 δολάρια.
Το ΔΝΤ βλέπει τις πληθωριστικές πιέσεις ανά τον κόσμο, εν μέσω της σοκαριστικής τιμής του πετρελαίου και των εμπορευμάτων. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για το πλήγμα των σεισμών και του τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχονται στο 3-5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ανάκαμψη "δύο ταχυτήτων" συνεχίζεται, με τις αναπτυγμένες οικονομίες να υστερούν σημαντικά έναντι των αναδυόμενων ή των αναπτυσσόμενων χωρών.
Αβεβαιότητα αντανακλούν τα ευρωπαϊκά ταμπλό εν μέσω διαφωνιών των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που οι προτάσεις για την οριστική λύση ενάντια στην παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεαι να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπου θα ληφθούν οι τελικές απόφάσεις για τα υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της ευρωπαϊκής περιοχής.
Λιτότητα, αποκρατικοποιήσεις και βοήθεια ύψους 80 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, σύμφωνα με όσα προέκυψαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωπαικής περιοχής στη Βουδαπέστη την Παρασκευή. Όπως είχε διαρρεύσει πριν την έναρξη του Eurogroup, οι πλούσιες χώρες της περιφέρειας ασκούσαν πιέσεις προς την Πορτογαλία για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, έτσι ώστε να μειωθεί αισθητά το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.
Πάντως, με θετικό "μάτι" βλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys το αίτημα της Πορτογαλίας για οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα ενισχύσει την πειθαρχεία για την εφαρμογή δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τη Moody΄s, η αξιολόγηση Baa1, η οποία τελεί υπό αναθεώρηση, ήδη περιέχει μία μεγάλη πιθανότητα πως η κυβέρνηση θα ζητήσει χρηματοδότηση από το EFSF, έτσι η κίνηση της χώρας δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Η αναθεώρηση για υποβάθμιση αντανακλά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ενόψει των εκλογών στις 5 Ιουνίου, προσθέτει ο οίκος.
Να διαχωριστούν οι επενδυτικές από τις εμπορικές τράπεζεςστη Βρετανία προτείνει η ανεξάρτητη τραπεζική αρχή (ICB), σύμφωνα με το μοντέλο Glass-Steagall, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
«Οι τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να απορροφούν τις απώλειες», δικαιολογεί η ICB, προσθέτοντας πως «πρέπει να περιοριστούν τα κίνητρα για υψηλή έκθεση στον κίνδυνο».
Η ανεξάρτητη τραπεζική αρχή συμπληρώνει τη σημασία τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα να έχουν κοινό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1, τουλάχιστον 10%, υπό το σύστημα κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, ενώ υπογραμμίζεται και η σημασία να μπορούν να αποτυγχάνουν οι επενδυτικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Τραπεζιτών Βρετανίας δηλώνει ότι «πρέπει να υπολογιστεί σωστά το κόστος και ο οικονομικός αντίκτυπος των προτάσεων της ICB, καθώς οι τράπεζες έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και την στήριξη της οικονομικής ενίσχυσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr