Για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ όσο ανοίγουν ολοένα και περισσότερο οι πληγές στην Ιαπωνία, τόσο οι επενδυτές προτάσσουν τους φόβους για νέα περίοδο ύφεσης εξαιτίας της διακοπής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,38% στις 5.695 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έχασε 2,51% στις 3.780 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε απώλειες κατά 3,19% στις 6.647 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -5%. Το ευρώ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 1,3900 δολάρια.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Wall, ο Dow Jones έχασε 1,15% στις 11.855 μονάδες, o Nasdaq είχε απώλειες 1,3% στις 2.667 μονάδες και o S&P500 υποχώρησε 1,1% στις 1.282 μονάδες.
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% διατήρησε για ακόμη μία φορά το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Fed, ενώ σταθερό αφήνει και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 600 δις. δολαρίων (ποσοτική χαλάρωση, QE2) που λήγει τον Ιούνιο του 2011.
Στη σημερινή σύνοδο της νομισματικής επιτροπής της Fed, τα μηνύματα είναι περισσότερο αισιόδοξα για το outlook της αμερικανικής οικονομίας, ενώ έγινε λόγος για σταθερότερους βηματισμούς ανάπτυξης, καθώς και σταδιακής βελτίωσης της αγοράς εργασίας.
Η Fed ανακοίνωσε παράλληλα ότι παρακολουθεί στενά την πορεία του πληθωρισμού, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων να συντηρήσουν μια διαρκή άνοδο του πληθωρισμού.
Η Fed ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα διατηρήσει την υφιστάμενη πολιτική για την επανεπένδυση των πληρωμών από το χαρτοφυλάκιο των τίτλων που διακρατεί και προτίθεται να αγοράσει 600 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμους τίτλους του αμερικανικού δημοσίου έως τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2011.
Παρά την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων από το καλοκαίρι οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες έχουν παραμείνει σταθεροποιημένες και οι μετρήσεις του δομικού πληθωρισμού είναι αδύναμες.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και λογισμικό συνεχίζεται να επεκτείνονται. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε μη-οικιστικές υποδομές συνεχίζουν να είναι αδύναμες και η στεγαστική αγορά συνεχίζει να γνωρίζει πιέσεις.
Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη μείωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW τον Μάρτιο στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στο 14,1 τον Μάρτιο από 15,7 τον Φεβρουάριο έναντι προβλέψεων ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.
Οι πολύ άσχημες εξελίξεις στην Ιαπωνία και οι προειδοποιήσεις για σημαντική αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, είναι λογικό να προκαλούν τον πανικό στις αγορές διεθνώς, και φυσικά η ελληνική αγορά δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει απτόητη την ενθουσιώδη χθεσινή αυτονομία της, με την φυγή των επενδυτών από το ρίσκο να είναι απότομη και μαζική. Ακόμα και πολλές περιπτώσεις κορυφαίων hedge funds, μείωσαν την έκθεση τους σε μετοχες στο 30% από το 60% του χαρτοφυλακίου τους λόγω Ιαπωνίας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο κορυφαίος hedge fund manager, κ. Anthony Scramucci. Ωστόσο οι αναλυτές συστήνουν ψυχραιμία τονίζοντας πως το sell-off αυτό είναι υπερβολικό και πως θα ακολουθήσει ανάκαμψη των μετοχών η οποία θα είναι ταχύτατη.
Σύμφωνα με σημερινό report της Nomura, οι φόβοι που προκαλεί η αβεβαιότητα γύρω από την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ιαπωνία σίγουρα θα διατηρήσει τις διεθνείς μετοχές υπό πίεση, όμως η αγορά στο τέλος θα ανακάμψει και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Η όρεξη για assets ρίσκου όπως οι μετοχές έχει μειωθεί κατακόρυφα, με τον δείκτη VDAX της μεταβλητότητας να εκτοξεύεται τις δύο τελευταίες ημέρες πάνω από 30% και να διαμορφώνεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννιάμιση μηνών.
Οπως σημειώνει η Nomura, με τους υπολογισμούς για τις ζημιές στην οικονομία να τοποθετούνται λίγο πάνω από τα 100 δισ. δολάρια, βρίσκονται έτσι στα ίδια επίπεδα με το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα στις ΗΠΑ. Τότε, ο δείκτης S&P 500 βούτηξε κατά 5%, όμως αργότερα ακολούθησε δυναμικότατη ανάκαμψη της τάξης του 10%. Σημερα μόνο, ο δείκτης Nikkei έχασε 10% και άλλα τόσα περίπου χθες. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό οίκο λοιπόν, η αντίδραση των αγορών αυτή τη στιγμή είναι άκρως υπερβολική και σύντομα θα πράγματα θα ηρεμήσουν, αρκεί βέβαια να σταθεροποιηθεί και η κατάσταση στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με την Citigroup, δεν αναμένεται τα γεγονότα στην Ιαπωνία να επηρεάσουν ουσιαστικά τους δείκτες-κλειδία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης ή την γενικότερη τάση των χρηματιστηριακών αγορών για φέτος η οποία είναι ανοδική. Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και στις ΗΠΑ παραμένει ο πιο σημαντικός μακροοικονομικός οδηγός και ένα αρνητικό σοκ στην ιαπωνική οικονομία δεν αναμένεται να έχει τη δύναμη να σπρώξει την διεθνή οικονομία πίσω στην ύφεση. Επιπλέον, η Citi εκτιμά πως οι πολιτικές αρχές διεθνώς είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν το «φθηνό χρήμα» στο σύστημα, και να κρατήσουν την ανάκαμψη ζωντανή, για να ανταπεξέλθουν σε οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο από την Ιαπωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr