Η επιδείνωση του ελληνικού προβλήματος την τελευταία περίοδο, καθώς και η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στα τέλη Μαρτίου ήταν και σήμερα ο βασικότερος λόγος και αιτία για το “ροκάνισμα” των κερδών των ευρωπαϊκών αγορών και το κλείσιμο με μεικτά πρόσημα.
Τα spreads έχουν ξεφύγει στις 950 μονάδες βάσης και ανεβαίνουν, ενώ σε τροχιά ανόδου βρίσκονται και τα spreads σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, στις 220, 431 και 620 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά έρχονται να ρίξουν και οι δηλώσεις Βέμπερ περί αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ τον Απρίλιο. Προφανώς, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, το ότι δεν υπάρχει λόγος διατήρησης χαμηλού κόστους χρήματος είναι κάτι που δεν αρέσει στις αγορές, σχολιάζουν χρηματιστές.
Τα κακά νέα από την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's και το ακριβό επιτόκιο δανεισμού κατά τη σημερινή δημοπρασία που αντλήθηκαν 1,65 δισ. ευρώ επηρέασαν τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,06% στις 5.970 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,02% στις 7.163 μονάδες και ο CAC40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 4.016 μονάδες.
Από την άλλη μεριά, στη Wall, ο Dow Jones κέρδισε 1,03% στις 12.246 μονάδες, Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,73% στις 2.766 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,89% στις 1.325 μονάδες
Ταυτόχρονα, υπάρχει στάση αναμονής εν μέσω εντάσεων στη Λιβύη, ενώ η τιμή του τύπου brent στις χρηματιστηριακές συναλλαγές του Λονδίνου παρουσιάζει “σκαμπανεβάσματα”. Επίσης, κατά 0,13% ενισχύεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,12% υποχωρεί το πορτογαλικό χρηματιστήριο και κατά 0,09% πέφτει το χρηματιστήριο του Δουβλίνου. Στο μεταξύ, “διορθώνει” τώρα το ευρώ, το οποίο στις πρωινές ασιατικές αυναλλαγές πλησιάζει πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο του 1,40, ενώ αυτή την ώρα κινείται πτωτικά, υποχωρώντας στα 1,3872 δολάρια, έναντι του δολαρίου, διακόπτοντας το ράλι που είχαν πυροδοτήσει οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη. Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το ελβετικό φράγκο.Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχασε τη δυναμική του μετά το πρόσφατο «άλμα» που προκάλεσαν οι εικασίες περί αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πιθανόν τον επόμενο μήνα.
Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση 2,9%, έναντι 2,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό σημείωσαν άνοδο 1,6%.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η πτώση της τάξεως του 48% σε 461,9 δισ. γιεν (5,61 δισ. δολάρια) του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ιαπωνία. Το πλεόνασμα υποχώρησε καθώς το εμπορικό ισοζύγιο εμφάνισε έλλειμμα 394,5 δισ. γιεν από το πλεόνασμα των 768,8 δισ. γιεν το Δεκέμβριο, με τις εξαγωγές για τον Ιανουάριο να σημειώνουν άνοδο 2,9% έναντι των εισαγωγών που ενισχύθηκαν 15,6%. Το Brent υποχωρούσε στα 114 δολάρια μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέιτ ότι ο ΟΠΕΚ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αυξήσει την παραγωγή για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr