Στο ευρωπαϊκό έδαφος, οι δείκτες, περνώντας μία συνεδρίαση μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου, έκλεισαν τελικά με σημαντικές απώλειες, επηρεασμένοι από τη Wall. Το ευρώ "έχασε" το 1,37 και κινείται στα 1,36860 δολάρια.
Πιο αναλυτικά, στη Wall, o Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 1,33% στις 11.830 μονάδες, ο S&P χάνει κατά 1,60% στις 1.278 μονάδες και τέλος, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,63% στις 2.685 μονάδες.
Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,40% στις 5.881 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,74% στις 7.102 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έχασε κατά 1,41% στις 4.002 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης FTSE έκλεισε την τέταρτη εβδομάδα του 2011 με απώλειες 0,25% και ο CAC με 0,37%, ενώ ο κέρδισε DAX 0,56%,
Με οριακή διαφορά με τις εκτιμήσεις αναπτύχθηκε το αμερικανικό ΑΕΠ στο δ τρίμηνο.
Ειδικότερα, οι αναλυτές τοποθετούσαν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 3,5%, ενώ τελικά διαμορφώθηκε στα 3,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Εμπορίου.
Το ΑΕΠ είχε ενισχυθεί κατά 2,6% το γ΄ τρίμηνο και κατά 1,7% το β΄ τρίμηνο, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2010 είχε σημειώσει άλμα 3,7%.
Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 4,4% το δ΄ τρίμηνο, φτάνοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την έναρξη του 2006.
Οι δαπάνες για διαρκή αγαθά, όπως αυτοκίνητα και έπιπλα αυξήθηκαν κατά 21,6%, ενώ οι δαπάνες για μη-διαρκή αγαθά, όπως τρόφιμα και είδη ένδυσης αυξήθηκαν κατά 5,0%. Οι δαπάνες για υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη, αυξήθηκαν κατά 1,7%.
Στα 190 εκατ. δολάρια ή 5 σεντς ανά μετοχή από 886 εκατ. δολ. ή 25 σεντς ανά μετοχή μειώθηκαν τα κέρδη τετάρτου τριμήνου της Ford Motor.
Τα προσαρμοσμένα έσοδα το τελευταίο τρίμηνο ανήλθαν σε 30 σεντς ανά μετοχή. Αναλυτές της Wall Street ανέμεναν η Ford να κερδίσει 48 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με έρευνα της FactSet Research.
Στο μεταξύ, "διχασμένη" παρουσιάζεται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Ευρώπη, κάτι το οποίο καταγράφεται και στα χρηματιστηριακά ταμπλό, καθώς οι εξελίξεις τόσο σε ευρωπαικό όσο και σε αμερικάνικο μέτωπο "τροφοδοτούν" με μεικτά μηνύματα τις διεθνείς αγορές.
Η νευρικότητα είναι διάχυτη στις ευρωαγορές, καθώς οι βασικοί δείκτες εναλλάσσουν πρόσημα στις σημερινές συναλλαγές, ενώ οι διαφωνίες στο Νταβός για την παγκόσμια κρίση χρέους εντείνονται.
Τα άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά μάκρο, τα πότε ικανοποιητικά και πότε απογοητευτικά αμερικάνικα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και οι διαμάχες των Ευρωπαίων ηγετών περί ενίσχυσης του EFSF, μπερδεύουν αναλυτές, αγορές και νομίσματα.
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της ανόδου σε Γαλλία και Γερμανία.
Ο δείκτης μέτρησης των πωλήσεων λιανικής της ευρωζώνης, σημείωσε άνοδο στις 55,8 μονάδες αυτό το μήνα από τις 52,9 μονάδες το Δεκέμβριο, ποσοστό που είχε προσαρμοστεί για εποχιακές μεταβολές, σύμφωνα με στοιχεία της Markit.
Οριακά χαμηλότερα διαμορφώθηκε ο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αφού διαμορφώθηκε στις 74,2 μονάδες από 74,5 μονάδες το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο δείκτης υποχώρησε εξαιτίας των υψηλών τιμών φυσικού αερίου που δημιουργεί ανησυχίες για την πορεία του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr