Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς μέσα σε ένα περιβάλλον ρευστοποιήσεων, το Λονδίνο κατάφερε να «κοιτάξει» μόνο στην Κίνα και να κλείσει με κέρδη. Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι επηρεάστηκαν από την ανεργία στην Ευρωζώνη και την πτώση του δείκτη PMI.
Στα 1.374 δολάρια διαπραγματεύεται το ευρώ, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα έξι μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς εντείνονται οι φήμες για παρέμβαση στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed.
Με τους πιο αργούς ρυθμούς σε διάστημα οκτώ μηνών "'ετρεξε" το Σεπτέμβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο σχετικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 53,7 μονάδες, από 55,1 μονάδες τον Αύγουστο.
Αμετάβλητο, στο 10,1% διατηρήθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. H αύξηση του αριθμού των ανέργων στην Ισπανία και τη Γαλλία αντιστάθμισε την πτώση που καταγράφηκε σε Γερμανία και Ιταλία. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωνόταν στο 10%.
Μείωση 0,2% κατέγραψαν - σε μηνιαία βάση - τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 2,2%. «Παρά τη συνεχή ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας, τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ακόμα και την αυξημένη προθυμία για αγορές, η κατανάλωση στη Γερμανία δεν έχει αρχίσει να αυξάνεται ουσιαστικά», σημειώνει η ING Bank.
Τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων μηνών κατέγραψε ο κλάδος της μεταποίησης της Κίνας το Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη σταθεροποιείται, παρά το ότι η κυβέρνηση περιορίζει την ενεργειακή χρήση και προσπαθεί να «παγώσει» την αγορά κατοικίας.
Ο δείκτης PMI σημείωσε άνοδο στο 53,8 από το 51,7 τον Αύγουστο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 52,5.
Κέρδη στη Wall
Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου βρίσκονται οι αμερικανικές αγορές, καθώς μεταξύ των θετικών μάκρο που ανακοινώθηκαν σήμερα, η πτώση του δείκτη ISM μεταποίησης ασκεί πιέσεις στους επενδυτές που προβληματίζονται για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.
Στην αρχή της συνεδρίασης, οι αμερικανικοί δείκτες σημείωναν σημαντικά κέρδη, καθώς έκδηλη ήταν η αισιοδοξία ότι ο Οκτώβριος θα ακολουθήσει τα χνάρια του προηγούμενα μήνα, αφού ο Σεπτέμβριος που διανύσαμε ήταν ο καλύτερος των τελευταίων 71 χρόνων για τις αμερικανικές αγορές.
Απώλειες 2,9% σημειώνει η Hewlett-Packard, καθώς η εταιρεία προωθεί για νέο CEO των πρώην επικεφαλής της SAP, Leo Apotheker.
Στον αντίποδα, αλμα 17% σημειώνει η Gymboree, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι προωθείται η πώληση της σε μεγάλο επενδυτή.
Τα μάκρο που διαμορφώνουν το κλίμα ήταν καλύτερα από ότι εκτιμούσαν οι αναλυτές, με το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών να σημειώνει αύξηση κατά 0,5% για τον μήνα Αύγουστο και παράλληλα για τον ίδιο μήνα αύξηση 0,2% παρουσίασαν οι προσωπικές δαπάνες των Αμερικανών.
Ακόμα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία το εθνικό ποσοστό αποταμίευσης σημείωσε μικρή άνοδο τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στο 5,8% από 5,7% τον Ιούλιο.
Επιπλέον, οριακή άνοδο σημείωση ο βασικός δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, που αυξήθηκε κατά ά0,1% σε μηνιαία βάση.
Στο κλίμα βοηθά και ότι ο δείκτης Reuters/University of Michigan για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκε στις 68,2 μονάδες, από 66,6 μονάδες που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 67,2 μονάδες.
Ωστόσο, νευρικότητα στους δείκτες προκαλεί η μεγαλύτερη των αναμενόμενων ήταν η πτώση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, που έπεσε στις 54,4 μονάδες τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Institute for Supply Management
Ο ISM τον Αύγουστο κυμαινόταν στις 56,3 μονάδες, ενώ οι αναλυτές του Market Watch εκτιμούσαν πως τον Σεπτέμβριο θα σημείωνε πτώση στις 54 μονάδες.
Επιπλέον, ο ISM εργασίας έπεσε στις 56,5 μονάδες από 60, 4 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε πτώση στις 511 μονάδες από 53,1 μονάδες. Αντιθέτως, ο δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο στις 70,5 μονάδες από 61,5.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr