Απώλειες στις ευρωαγορές
Με απώλειες τελικά έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ανατρέποντας την αρχική ανοδική τάση, μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να προσφεύγουν στο ΔΝΤ. Φήμες και reports ξένων οίκων, όπως της Barclays, κάνουν λόγο ότι η Ιρλανδία ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο να καταφύγει στο ΔΝΤ. Τα spreads των 10ετών τίτλων στην Ιρλανδία έχουν σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό των 433 μονάδων βάσης από περίπου 380 μονάδες βάσης χθες. Δημοσιεύματα του Πορτογαλικού Τύπου κάνουν λόγο ότι τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Πορτογαλία.
Με απώλειες 0,1% τελικά έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 263,2 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη που ξεπερνούσαν το 1%. Την ίδια ώρα ο γενικός δείκτης στο ιρλανδικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 1% στις 2.720,26 μονάδες.
Ενισχύεται έναντι του δολαρίου και του γιεν το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς – έστω και προσωρινά – φαίνεται να καταλαγιάζουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Εάν οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, τότε και το ευρώ θα συνεχίσει να ισχυροποιείται, αναφέρουν οι traders. Αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται πάνω από τα επίπεδα του 1,31 και συγκεκριμένα στα 1,3133 δολάρια. Το ευρώ ενδέχεται να φτάσει έως τα 1,32 δολάρια έως το τέλος της ημέρας, εάν οι αγορές καταγράψουν σημαντικά κέρδη, αναφέρεται σε report της Sumitomo Mitsui Banking Corporation.
Άλμα 56% κατέγραψε η μετοχή της Crucell. Στο +0,39% η Johnson & Johnson. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της ολλανδικής κατασκευάστριας εμβολίων Crucell, έναντι τιμήματος περίπου 1,75 δισ. ευρώ σε μετρητά. Η J&J ή κάποια από τις θυγατρικές της θα εξαγοράσει όλες τις προνομιούχες μετοχές της Crucell τις οποίες δεν κατέχει ήδη, έναντι περίπου 24,75 ευρώ ανά μετοχή. Η J&J κατέχει αυτή τη στιγμή ποσοστό περίπου 17,9% στην Crucell.
Πιέζεις στις τράπεζες. Στο -3,2% η Barclays, ενώ βουτιά 11% σημείωσε η Allied Irish. Απώλειες 5,3% σημείωσε και η Bank of Ireland.
Ώθηση στο μεταλλουργικό κλάδο δίνει το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων. Στο +2,50% η Vedanta Resources, στο +2,17% η Antofagasta και στο +1,4% η Rio Tinto.
Ανοδος 3,4% για την δανέζικη TDC A/S, καθώς ο όμιλος τηλεπικοινωνιών πούλησε την Sunrise Communications στην CVC Capital προς 3,3 δισ. ελβετικά φράγκα.
'Ράλι' 4,6% για την Carrefour, καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας υπερ-μάρκετ παγκοσμίως, ενθουσίασε τους επενδυτές. Μάλιστα, η BNP Paribas αύξησε τη σύσταση της για τη μετοχή της Carrefour σε “outperform” από “neutral” προηγουμένως.
Στα μακροοικονομικά αποτελέσματα της ημέρα, αμετάβλητο παρέμεινε τον Ιούλιο το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της Ευρωζώνης, στα 3,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η διατήρηση του ελλείμματος υποδεικνύει χαμηλή ανταγωνιστικότητα των 16 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.
Το έλλειμμα είχε σημειώσει σημαντική βελτίωση μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, καθώς είχε υποχωρήσει από τα 7,4 δισ. ευρώ στα 3,8 δισ. ευρώ.
Τα νούμερα αυτά αποτελούν το σύνολο για τις χώρες της Ευρωζώνης, συνυπολογίζοντας τα πλεονάσματα από τις μεγάλες εξαγωγικές χώρες, όπως η Γερμανία, και τα ελλείμματα άλλων χωρών.
Αναλυτικά, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν στα 132,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 134,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν από τα 131,6 δισ. ευρώ στα 129,2 δισ. ευρώ.
Στο χρηματοοικονομικό επίπεδο, η ΕΚΤ ανέφερε καθαρές εκροές ύψους 26 δισ. ευρώ, καθώς τα ποσά που εισήλθαν για επενδύσεις στην Ευρωζώνη ήταν χαμηλότερα από τα κονδύλια που επενδύθηκαν από εταιρείες και οργανισμούς της ζώνης του ευρώ στο εξωτερικό.
Σε 12μηνο σωρευτικό επίπεδο, το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών ανέρχεται στα 49,8 δισ. ευρώ, ή 0,6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Διακυμάνσεις στη Wall
Νευρικότητα και διστακτικότητα είναι τα δύο χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στη Wall, καθώς οι ανοδικές τάσεις που προσπάθησαν να διαμορφωθούν στην έναρξη της συνεδρίασης λόγω των ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων σκιάζεται από την απρόσμενη επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και τις ανησυχίες για την πορεία της Ιρλανδίας.
Άνοδος 6,4% για την Oracle. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το τρίμηνο ως το τέλος Αυγούστου, ανήλθαν στα 1,35 δισ. δολάρια ή 27 σεντς ανά μετοχή, από 1,12 δισ. δολ. ή 22 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 48% στα 7,5 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανήλθαν σε 42 σεντς ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 36 σεντς και έσοδα ύψους 7,3 δισ. δολαρίων.
Από την άλλη μεριά, στο +2,6% η Texas Instruments καθώς ανακοίνωσε ότι αυξάνει το μέρισμα τριμήνου στα 13 cents από 12 cents προηγουμένως.
Κέρδη 1,9% για την RIM. Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας κατά 68% εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο χρήσης η Research In Motion, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για συσκευές BlackBerry, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ισχυρά κέρδη και το γ' τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο που έληξε στις 28 Αυγούστου ανήλθαν σε 796,7 εκατ. δολάρια ή 1,46 δολ. ανά μετοχή, από 475,6 εκατ. δολάρια ή 83 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Οι δύο πρόσφατες αγορές ιδίων μετοχών συνεισέφεραν στη κερδοφορία κατά 2 σεντς ανά μετοχή. Το ίδιο διάστημα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 31% στα 4,62 δισ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 1,36 δολ. ανά μετοχή, με έσοδα της τάξεως των 4,49 δισ. δολαρίων.
Απρόσμενη υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ κατά το μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Reuters και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης UMich υποχώρησε στις 66,6 μονάδες το Σεπτέμβριο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009 - από 68,9 μονάδες τον Αύγουστο. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων τοποθετούσαν το δείκτη στις 70 μονάδες. Το καταναλωτικό κλίμα 'βαραίνει' η ανησυχία για την πορεία της απασχόλησης. Ας σημειωθεί ότι προ κρίσης ο δείκτης κινούνταν κατά μέσο όρο στις 88 μονάδες.
Αύξηση 0,3% για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη άνοδος του πληθωρισμού από τον Αύγουστο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο 2,3% μετά από αύξηση 2,6% τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,2% έναντι υποχώρησης κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για άνοδο κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1% έναντι ανόδου 1,2% τον Ιούλιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr